Yksi suurista intohimoistani ovat kirjat. Tolkuton määrä laidasta laitaan teoksia tarttuu hihaan kirppiskierroksilta.
Eurolla nappasin vuoden 1974 Nobel-kirjailija Eywind Johnsonin kirjan Hänen Armonsa aika. Kirja kertoo Kaarle Suuren ajasta ja alkaa myrskyllä Adrianmerellä vuonna 775. Langobardit suunnittelevat kapinaa Carolus Magnusta vastaan ja kertojaminä Johanniperti palaa muistoissaan nuoruuteensa ja kertoo ajasta.
Teksti on tavattoman rikasta, runsasta ja kuvailevaa. Myrskyäkin on kuvattu kaiken kaikkiaan lähes 15 sivua ja tekstin lukeminen on minulle äärettömän hidasta. Makustelen sanoja ja lauseita, palaan taaksepäin ja luen uudestaan. Ei siis kertakaikkiaan sovellu lukemiseen illalla ennen nukkumaanmenoa. Kirja odottaa kesää ja sadepäivää.
Kaarle Suuren kuva 800-luvulla tehdyn pienoispatsaan mukaan. Patsaan uskotaan olevan postuumi, mutta suurin piirtein luotettava kuvaus keisarin ulkonäöstä. Kuva wikipedia.org sivustolta. |
Kirja herätti kiinnostuksen Kaarle Suureen, olen intohimoinen historiafriikki. Paikkojen, tavaroiden ja ihmisten historia on lempiaiheeni. Wikipedia lauloi, kun hain tietoa. Ranskan kansalliseepos Rolandin laulu on tuolta ajalta, sekä Ranska, että Saksa pitävät maansa perustajana Kaarle Suurta. Hän ihaili antiikin aikaa ja siitä innostuneena suosi hovissaan kirjoittajia, matemaatikkoja ja muita oppineita.
No kuinkas ollakkaan, kirpparilla silmiini tarttui Alf Henriksonin toimittama kirja Antiikin tarinoita 1-2 ja hintakin oli vain kolme euroa. Kirjaan on kerätty kaikki Kreikkalaisen ja Roomalaisen ajan tarinat, joihin perustuu lähes kokonaan koko länsimainen kulttuuri. (Kaarle Suurta saamme kiittää siitä, että antiikin ajan opit ovat vieläkin hyvin tiedossamme ja käytössämme). Oidipuskompleksi, Midaksen kosketus, Pandoran lipas, Pythagoraan lause a²+b²=c². Käytämme huomaamattamme erilaisia antiikin aikaan perustuvia sanontoja lähes päivittäin. Mistä tarinoista tai tapahtumista nämä kaikki sanonnat ja monet muut ovat alunperin lähtöisin?
Lainaus johdannosta: Ainakin yli kymmenen sukupolven ajan ovat antiikin tarinat olleet länsimaisen taiteen ja kirjallisuuden pääasiallisin lähde; kaikki renesanssin, barokin ja rokokooajan maalarit ja runoilijat ovat etsineet aiheensa sieltä.
Oi, vaikka en toivo sadepäiviä kesäksi, niin paljon ihanaa luettavaa on tiedossa!
Mitä sanoja, sanontoja tai lauseita sinulle tulee mieleen aiheesta?
Mitä sanoja, sanontoja tai lauseita sinulle tulee mieleen aiheesta?
Akilleen kantapää tuli noin äkkipäätään mieleen.
VastaaPoistaMietin, että myös erinäiset automerkkien mallit ovat vanhoja jumalia tms. Monet tuotemerkit perustuvat johonkin historialliseen tai johonkin jumaluuteen - ei vaan tule aina ajatelleeksi, lue: ei tule aina tietäneeksi.
Varmasti mielenkiintoisia luettavia sinulla. Oma lukeminen on jäänyt viime vuosina surkean onnettomaksi määrältään (sisutuslehtiä kyllä menee), ja joskus oikein harmittaa kirjahyllyyn katsellessa kun sieltä kurkkii monta mielenkiintoista kirjaa. Jonakin päivänä... Voi sitä kauniina aurinkopäivänäkin heittäytyä riippumattoon lueskelemaan... tai tuossa kohtaan mulle käy aina niin, että alan katsella ympäristöä ja tuossa tuokiossa olenkin jo kuoputtamassa jossain jotain. Eli se siitä riippumatosta. Toivotaan hillitysti kesäisiä sadepäiviä, iltasateita :)
Mulla on ajatus Himoshoppaaja-kirjasarjan tasolla ja päässä soi Juicen Midas...
VastaaPoistaJätä koulu ja työ käy istumaan
niin pääset sä osallistumaan
miks turhaan sä raivaat
ja päätäsi vaivaat
käy kyytiin mä tarjoan valtiotaivaat
Ja Midas
on hidas
se miettii yli yön
sitten toisilla teettää likaisen työn
ja pääni mä siitä pantiksi lyön
juuri hän tekee elämästä raskaan...
...
Troijan hepotin tulee ensimmäisenä mieleen. Kopotin on luovuttanut nimensä tietokoneen haittaohjelmaankin. Niin ja Hestiahan on mun vanha tuttu. Jos oikein keskittyy, niin Hestia kertoo, onko kodissa hyvä fiilis.
Huhheijaa... ohutta yläpilveä. :D
Ihanaa kun jollakin on aivotoimintaa :D
VastaaPoistaItse oon vielä täysi Zombi noin puoleen päivään asti, sitten vasta alan herätä :/
(just siis ohutta yläpilveä)
Luen suhtkoht hyvin, jotain jopa ymmärränkin, mutta kirjottaminen tuottaa suunnatonta tuskaa- näkisittepä minkä määrän kirotusvihreitä korjaan (ja aina niitä jää!)
Aihe on mielenkiintoinen, ja saatanpa mielessäni kuvitella kuinka hauska ilta omenapuiden alla pihakeinussa istuskellen siitä viriäisi hyvässä seurassa :D
Jumaltan juoman kera. Tai jopa ilman sitä :)
*nostaa maljan kahvikupilla kaikille hyllyssä odottaville historiikeille*
Kiitos kommenteista!
VastaaPoistaKeski-ikäisyyden hyviä puolia on se, että nyt on aikaa kaikille niillekin harrastuksille, mitä ei nuorena edes ajatellut. Kirjat ja historian raapaisut näyttelee entistä suurempaa osaa elämässäni. Vaikka vieläkään siihen ei ehdi paneutua sillä tarmolla, mitä haluaisi. Työ tuppaa haittaamaan harrastuksia! :D
Tein muuten töissä kahvipöytäkyselyn aiheesta ja herreguuud kun sieltä tuli noin ziljuuna juttua kysymykseeni liittyen. Täytyy jossain välissä laittaa ne muistiin tännekin. Tässä maistiaisia:
- kultainen leikkaus
- planeettojen nimet
- Apollo-avaruuslennot
- Titaanien taistelu
- Amorin nuoli
- Arkhimedeen laki
- leipää ja sirkushuveja
- maailman 7. ihme
- polttaa siipensä (Ikaros)
Pepi hei, tää oli ajastettu kirjoitus. :D
Oon sellanen tuurikirjottelija, että joskus tulee tarinaa putkeen ja ei viitsi kaikkia postauksia laittaa samalle päivälle. En mäkään nyt näin friikki ole, että arkiaamuna jaksaisin/ehtisin...
Huh, helpotti :D
VastaaPoistaEipä silti, tämään mulla tuntuu älykkyysosamäärä tippuneen pakkaslukeman kanssa samalle tasolle :/
Tyydyn siis vaan lueskelemaan...