sunnuntai 7. kesäkuuta 2015

Maailma valmiiksi viikonloppuna


Taas mennään sitä aikaa, että maailma pitäisi tulla valmiiksi nyt, eikä viidestoista päivä. Alkukesän huumaa siis jälleen havaittavissa. Työviikon jälkeen pakkasimme taas auton täyteen ja kiiruhdimme kohti ruohonleikkuria.

Kuljeskelin tänään kuuden aikaan aamulla pitkin pihamaata kameran kanssa ja yritin saada otetuksi valokuvia. Tuuli on ihan järkyttävä, melkein henki salpautui.
Hassu juttu, nuo kevätesikot olivat vielä toukokuussa kirkkaan keltaisia. Lisäsin kukkamaahan kuorikatetta rikkatorjuntaan ja viikossa esikot muuttivat väriään oranssin-ruskeiksi. Ovat nyt siis tulikellukan kavereina sävy sävyyn.Viime syksynä istutetut iso särkynyt sydämet  talvehtivat hyvin ja molemmissa oli tukevat kukkavarret. Muutama vuosi lisää, niin odotan näistä runsaita ja reheviä alkukesän kukkijoita. 

Siirrytään etupihalta saunalle seuraavaksi. 
Enimmäisen oven takana on pieni eteinen/pukuhuonetila. 
Pellavapyyhkeet ovat istuinsuojia ja niiden tarina on vuosien takaa. Isäni täti oli joskus viime vuosituhannen puolessa välissä itse kehrännyt aivinaa ja rohdinta omista pellavista. Tekstiilialan ammattilaisena isäni ymmärsin niiden arvon ja otti ne aikanaan talteen. Langat olivat monta vuotta varastossamme ja joskus 70-80-luvulla osa aivinasta värjättiin ja osa jätettiin luonnon väriseksi. Langasta tehtiin pellavakangasta ja siitä ommeltiin pyyhkeitä. Väittäisin, että nämä ovat arvokkaimmat tekstiilini ikinä. Historiaa, joita ei voi koskaan ostaa rahalla.
Saunan eteisestä löytyy myös Insinöörin iltapuhteet. Risusavotan tuloksena muutama oksista päätyy tuleviksi pyyhekoukuiksi.
Tämän oven takaa löytyy varsinainen sauna, jossa puhalsi muutoksen tuulet eilen.

Lauteet ennen: 
Kevyt hionta pintaan ja musta Saunasupi pintaan.

Lauteet muutosvaiheessa: Pinta vielä sinertää ennen kuivumista.

Ja lauteet jälkeen:
Tykkään! Paras facelift ikinä. Musta tuo ryhtiä ja siisteyttä ja nyt tuo lähes hunajan ruskea takaseinäkin näyttää tuhannesti paremmalta. Käsittelemme vielä yhden sivupenkin ja tunnelma on kuin olisi saanut uuden saunan. Eipä ihan heti uskoisi, että kahdella kympillä saa näin suuren muutoksen aikaan.

Nyt perunamaan kimppuun ja loppuun vielä kuva minipotagerista tänään.
Mukavaa sunnuntaita ja koittakaahan pysyä pystyssä tuulen tuiverruksessa!10 kommenttia:

 1. Vastaukset
  1. Kiitos! tänä kesänä olisi tarkoitus kohentaa vähän muutakin saunarakennuksessa, mutta saa nähdä, että ehtiikö. :)

   Poista
 2. Ihana muutos pihasaunaan :)
  Samaa olen suunnitellut täällä meitin mökillä. Näin kesän alussa näitä hommia on vaan niin paljon, ettei oikein tahdo kaikkea ehtiä toteuttamaan.
  Tuuli on tuivertanut täällä jo yli viikon, mutta tänään on kyllä jo myrsky.
  Mukavaa sunnuntaita :)!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Hanne! Suosittelen kyllä ehdottomasti tätä muutosta. Helppoa ja nopeaa ja vielä edullistakin. :)
   Niinhän se tahtoo olla, että keväällä ja alkukesällä piha ja muut hommat tahtoo viedä niin paljon aikaa, ettei kaikkia kerkiä. Eilen illalla satoi, joten siinä välissä oli aikaa sutia saunalla. :)

   Koko kevät on ollut mielestäni poikkeuksellisen tuulinen. Viime vkonloppu jäi väliin juhlien takia, mutta muuten on joka ikinen viikonloppu tuullut. Ei ole ollut puhettakaan, että olisi poltellut risuja...

   Poista
 3. Tosiaan kaunista saunassa. Ja tuollaisia kangasaarteita ei kyllä todellakaan rahalla saa, mahtavaa, että isäsi on ollut noin fiksu mies.
  Toivottavasti ei enää myrskyä. Mukavaa sunnuntaita!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Mustakissa! Epäilin kyllä aluksi, että "pilaanko" vanhan saunan tunnelman, mutta sopii kyllä oikein hyvin mielestäni. Isä-papalla oli kyllä tajua aarteille, ainakin tuossa kohdassa en voisi tyytyväisempi olla.
   Myrsky on kyllä ollut koko päivän, mutta silti lämmintä.

   Poista
 4. Voi iiks miten ihana sauna, kelpaa tuolla kylpeä :) Tuo (musta) saunasuoi on kyllä ihmeaine, itsekin sillä meidän minisaunan pari, kolme vuotta sitten käsittelin ja olihan tuo parannus melkomoinen entiseen kellastuneeseen männynsävyyn verrattuna :)
  Nuo pellavapyyhkeet ovat ihan oikea aarre, tuollaista tarinaa ei kaupasta ostettuihin kaupan päälle saa :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä kelpaa niin Kirsi! Mulla meni pitkään, ennen kuin edes uskalsin ajatella tuunausta. Jotenkin se vanha on ollut sen berran "pyhää", että arvoin moneen kertaan, että tohdinko. Onneksi tohdin. ;)
   Pyyhkeet ovat kyllä sellainen aarre, että ne vaan paranee käytössä. Ihan turhaan olen hillonut muutamia "säästöön". :)

   Poista
 5. Oih mikä ihana sauna, tuoksukin jo tänne kiirii!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Pirkko! Tuo saunavanhus on ollut kiikun-kaakun purkulistalla tai remppalistalla, mutta nyt päätimme siihen panostaa. Perustukset kaipaa viilailua ja tukihirret ovat olleet notkollaan (nostettiin ne muutama viikko sitten) ja nyt on suunnitteilla varastosta kesähuone... Ja to-do-lista sen kun pitenee vaan, heh. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!