perjantai 19. heinäkuuta 2013

Virkattuja mattoja, taas kerran



 No nyt on se sininenkin virkattu matto vihdoinkin valmiina. Hidas edistyminen maton kanssa on ollut turhauttavaa. Pahin este etenemiselle on käden kipeytyminen. Se kipeytyy sekä virkkaamisesta, että kuteiden leikkauksesta.




Maton halkaisija on noin 148 cm ja se on tehty kiinteillä silmukoilla spiraalina. Osa kuteista on kirpparilta, osa vanhoja jämäkeriä, mutta suurimman osan olen leikannut itse vaatteista, tyynyliinoista, pöytäliinoista, verhoista tai lakanoista.




Siinä on sekaisin trikoota ja tavallista puuvillaräsyä. Osaan kerroksia olen virkannut kahta eri väristä ohutta kudetta yhdessä.




Tässä kuvassa matto on vielä keskeneräinen, mallata piti paljon kuprujen takia. :)




Tämä punainen matto on Kauhavan kangasaitan pieni Paula- matto. Se on virkattu tekokuituisesta trikookuteesta ja sen virkkaus oli yhtä unelmaa. Kude luisti ja homma eteni huimaa vauhtia. Sinisen maton kanssa oli ongelmia etenemisessä, koska kuteiden leikkaus vie ihan tolkuttoman paljon aikaa. Kyllä muutaman leikkaa leikiten, mutta iso määrä on todella vaivalloista. Rakkokin tuli sormeen saksista, huh.




Tein matolle kaveriksi korin. Siihen otin mallia myös Kangasaitan koriohjeesta, mutta sävelsin sitä ohjetta matkan varrella. Molemmat on tehty lahjaksi ystävälleni.




Vihreä-valkoinen matto on tehty trikookuteesta, molemmat kuteet oli jämiä muista projekteista. Luulen, että tämä on menossa purkuun, koska se on liian pieni paikkaansa, johon sitä suunnittelin...
Lisäksi minua häiritsee kerroksen vaihtumiskohta. Tätä mattoa ei ole tehty spiraalina ja mielestäni ehkä olisi pitänyt. Tuollaisenaan se on melko lailla käyttökelvoton, joten purkutuomio uhkaa. Muuten kyllä pidän raitojen säännöllisyydestä, mutta kun kuteet on loppu, niin minkäs teet.

Blogiini on tullut paljon vierailijoita haulla "virkattu matto". Laitan tähän postaukseen muutaman vinkin, joita olen oppinut mattoja virkatessa.

  • Päätä, että haluatko tehdä perinteisen räsymaton näköisen maton vai haluatko tehdä modernimman version räsymatosta.
  • Modernimman saat, kun käytät vain yksivärisiä kuteita ja raidotus saa olla mahdollisimman symmetristä.
  • Perinteisessä mallissa kerrosten pitää olla "epäsymmetrisiä". Kude saa ja ehkä pitääkin, vaihtua eri kohtiin ja vaikka kesken kerroksen. Vanhanaikaisen tunnelman saa luotua myös sillä, että ainakin osa kuteista on kirjavaa.
  • Pitsimatto kannattaa yleensä aina tehdä yhdellä värillä, silloin pitsimäisyys tulee parhaiten esille. Käytä toista väriä korkeintaan uloimassa kerroksessa tai reunuksessa.
  • Tavallista pyöreää mattoa virkatessa ja sen edetessä on tärkeää levittää mattoa mahdollisimman usein lattialle, jotta voi seurata lisäyskerroksia ja -määriä. Alussa silmukoita lisätään tiheämmin ja ulommilla kerroksilla vain tarvittaessa. Sinisessä matossakin on monta kerrosta peräkkäin, joilla ei ole tehty lisäyksiä lainkaan.
  • Voit käyttää sekaisin räsyä (= kangaskude) ja trikoota, mutta paras lopputulos tulee kun käytät vain toista. Viime vuonna tekemäni iso virkattu matto oli kokonaan räsyä ja se oli huomattavasti helpompi tehdä kuin tämä sekaisin virkattu.
  • Iso matto kannattaa virkata spiraalina. Tämä tarkoittaa sitä, että kerroksen alkuun ei tehdä ketjusilmukoilla aloitusta ja lopussa piilosilmukkaa. Matto siis virkataan "putkeen" koko ajan aloituskerroksen jälkeen.
  • Kuteen vaihtaminen on siisteintä siten, että tee silmukka viimeistä langan vetoa vaille valmiiksi ja vaihda siinä kohtaa kude toiseen.Viimeinen silmukan läpiveto tehdään siis vaihtuvalla uudella kuteella. Tällä tavalla tehtynä kuteen vaihtokohdasta tulee siisti.
  • Parhaita räsyjä saat todella kuluneista ja pehmeistä kankaista. Pehmeät puuvillakankaat kannattaa leikata leveämmiksi (noin 2 cm leveää 10 koukulla virkatessa) ja kovat tai paksummat kankaat ohuemmiksi (noin 1-1,5 cm leveää). Kuteiden leveys riippuu tietysti myös virkkauskäsialastasi, minulla on tiukka käsiala.
  • Mielestäni paras lopputulos tulee, kun virkkaa räsyistä kiinteitä silmukoita, mutta sehän on vain makuasia. Pylväät sopivat paremmin trikookuteelle, mutta kuten sanoin jo, sekin on makuasia.


 Vielä viimeisenä vinkkinä hakukoneella tulijoille se, että blogistani löytyy paljon erilaisia virkattuja mattoja tunnisteella "virkkaus" sivupalkista klikattuna. Saa siellä toki vakilukijatkin käydä! ;D


16 kommenttia:

  1. Upean matto ja kokemuksesta tiedän, että sen tekeminen on ollut työlästä.

    VastaaPoista
  2. Kiitos, Minna! Tämä postaus tuli kuin minulle tilauksesta :) Olen haaveillut vuosia maton virkkaamisesta ja kun luin viimeviikolla Virkkuri-kirjan, päätin että sen toteutan. Ja tokihan sun postaukset on aina myös ylläpitäneet matonvírkkuuhavettani! Olen pähkäillyt materiaaleja ja mallia, että mikä olisi aloittelijalle helpoin. Ja silti tietysti tosi nätti ;) Olen jättänyt virkkaamisen (kuten myös neulomisen) kokonaan yli kymmenen vuotta sitten jatkuvien käsivaivojen vuoksi. Se ainakin selkisi, että räsyihin en koske. Mutta onko tuo Paula-malli helppo, esim jos vertaa Juhannusruusuun? Ajattelin jokatapauksessa tehdä yksivärisen, joten ehkä pitsimallit olis parhaita??

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Pehmeä puuvillaräsy ihan parasta, mutta sellaisen löytäminen/tekeminen on vaikeaa (tai niin kuin nykyään sanotaan haastavaa)
      Trikookude voi olla myös haastavaa, jos se on paksua. Ohut tai ohuehko (ja tasalaatuinen) on helppoa virkattavaa, mutta se saattaa käydä käden päälle. Mulla tosin käy kaikki, koska käsialani on niin tiukkaa.
      Kauhavan mallit ovat yleensä tehty ontelokuteesta, mutta siitä en ole itse koskaan tehnyt. Olen kyllä hypistellyt ja se vaikuttaa käteen hyvältä virkattavalta.

      Pikku-Paula ja Paula ovat helppoja ja kiitollisia virkattavia molemmat ja helpompia kuin juhannusruusu, mut ei sekään vaikea ole. Pitkän tauon jälkeen suosittelisin jompaa kumpaa Paulaa ekaksi virkkuuksi.
      Ja olet ihan oikeassa, pitsimallit ovat parhaita yksiväriselle kuteelle. Kannattaa mallata kude sopivaksi lattian väriin, liian samanvärinen matto ei erotu kunnolla.
      Tsemppiä ja intoa virkkuuseen! Jos tarvit apua, niin ota ihmeessä yhteyttä.

      Poista
  3. Vau! Nyt kyllä nostan sulle hattua! Virkkaan itse parasaikaa ontelokuidusta ja siinäkin on hommaa, voin vain kuvitella mitä leikatusta räsystä virkaaminen kaikkinensa on. Taitaisin jättää väliin! ( sanoo hän, jolla on edessä vaatekaappien siivous ja hulluuskohtauksia on iskenyt aiemminkin :D)

    On ne kauniita, on! Ja niin mökkimattoja, ettei paremmasta väliä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos ja kumarrus hatunnostosta. Yksi matto (ainakin) on vielä laittamatta tänne blogiin...
      Jaa sulla hulluuskohtauksia? en usko.

      Ja juurikin mökkimattoja. Kaupunkiin en laittaisi noista "omista" matoistani mitään. :)

      Poista
    2. Juu....ei mulla hulluuskohtauksia :)

      Poista
  4. Aivan mahtava räsymatto! Ja mikä koko!! Kiitos vinkeistä :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos kiitos, koko on mitattu paikkaansa sopivaksi. :)

      Poista
  5. Ihanat virkkaukset...ei ihme, että käsi kipeytyi...on noissa kova homma...:)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Nyt on pakko pitää taukoa, vaikka mieli ei haulaisi, hih.

      Poista
  6. Matto näyttää kivalta ! voi kun malttaisi itsekkin virkkailla :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos, kyllä sillekin aika vielä tulee kun siltä tuntuu. Tai tulee pakotus-tarve tehdä sellainen. :)

      Poista
  7. Osaatpa tehdä hyvää jälkeä, niin tasaista ja nättiä!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos! Käsialan tiukkuus sen tekee, mutta se tekee myös sen kipeytymisen, huoh. :)

      Poista
  8. Kiitos, kuteiden leikkaus oli ehkä enemmän käden päälle käyvää...

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!