maanantai 8. lokakuuta 2012

Viiden euron onni


On tullut huseerattua rautakaupoissa enemmän kuin vuosiin, laattaa, kiuasta, laudetta, kaappia, allasta, suihkua, hanaa, maalia, tapettia javaikkamitäkivaa muutakin. Pieni ihminen voisi vaikka hullaantua, ja on hullaantunutkin. Rautakaupat on kivoja paikkoja.

Sivelen laattoja, istun salaa mallisaunoissa ja mietin, että leppää vai kuusta, kun kuitenkin sen sävytän. Kaikkea kivaa olisi tarjolla ja mitä valitsenkaan: mustaa, valkoista ja harmaata. Hmpf.
Vaikeinta on päättää, että mihin tuhlaan rahani. Oletteko koskaan, tai ikinä, miettineet lattiakaivojen valintaa? Minä olen ja hartaudella. Ihan ensimmäisenä halusin unidrainin tuplasuihkun alle.

Kuva lainattu unidrainin kotisivuilta lehdistötiedotteesta


Haluaisin vieläkin, mutta rahapussi sanelee tässä kohdassa mieltä enemmän. Mielestäni n.300-500 euroa lattiakaivosta on aika paljon, valitsemamme kiuas maksaa hippasen alle 300. Toisella puolella vaakaa painaa tyylikkyys. Pystyisin hyvin pulittamaan silmää räpäyttämättä tyylikkyydestä 300, mutta tässä mitataankin tyylikkyyden kohdetta enemmän, kuin rahaa. Tyylikäs lattiakaivo ei kuullosta vakuuttavalta, kun esittelet ylpeänä uutta saunaa vieraillesi. Ellei vieras satu olemaan LVI-alalla. "Onneksi" kuitenkin asennus matalaan tilaan on tässä vaihtoehdossa melko kinkkistä ja siitä piti luopua. (tai ainakin siten haluan asian itselleni selittää...)

Seuraava vaihtoehto on tavallinen lattiakaivo metallirosterikannella ja -kehyksellä. Niidenkin hinta on n. 50-60 euroa kappale ja niitä pitäisi ostaa vähintään kolme. Miten ihmeessä pieni palanen peltiä voi maksaa niin paljon?

Kolmas vaihtoehto on tavallinen muoviritilä. Ei innosta yhtään. Ans kattoo ny, että mikä sinne loppujen lopuksi valitaan. Insinöörillä on siinä viimeinen sana ja veikkaan rosterikansia... huokailen kuitenkin unidrainin perään edelleen.

Mikäs siinä olis ollessa kun vaan menisi kauppaan ja osoittelisi sormella, että ton mä haluun. (en tiedä, että olisiko se ihan oikeasti kivaa, menettäisi kaiken suunnittelun ihanuuden) Onneksi kuitenkin saunaosastoa on tehty kuin iisakinkirkkoa ja suunta, värit ja pohjapiirustus ovat olleet valmiina jo melko kauan. Yhdessä Insinöörin kanssa mietimme, että mitä toimintoja, värejä ja materiaaleja haluamme. Matkan varrella olemme joutuneet luopumaan muutamasta ja kaksi niistä olivat minulle kynnyskysymyksiä: kylpyamme ja erillinen wc. Kun ei vaan voi, niin ei pysty. Vanhaan olemassa olevaan tilaan rakentaminen rajoittaa ja niillä mennään, mitä on. (vieläkin kaivelee se amme...)

Olemme kierrelleet tarjouksia sekä loppueriä ja hyödyntäneet kaikki ne, jotka sopii suunnitelmaan. Mielessä väripaletti (ja käsilaukussa mallilaatta) sekä määrät on helppo tehdä edullisia ostoksia heti-paniikin-ihan-hyvä-vaihdetaan-joskus- menttaliteetin sijaan. Opin taas tässäkin, että hiljaa hyvä tulee ja suunnitellen paras.
Ainakin rahapussille paras. :)

Lokakuun remppalista:
 • seinälaatat, on hankittu melkein kaikki
 • lattialaatat, on hankittu melkein kaikki
 • marmorimosaiikki, valittu
 • kiuas, valittu
 • suihkut, vielä hakusessa, mutta malli/tyyppi tiedetään
 • suihkuseinät, on hankittu (jipii, edes joku!)

On siis tuhannen ja kuusi asiaa vielä tekemättä/ostamatta/valitsematta. Kaikista näistä mietinnöistä, vertailuista ja  katseluista pökertyneenä löysin onnea pikkurahalla. Bauhaus myi kaikki loput syysasetelmat vitosella viime sunnuntaina.

Näyttää aika naurettavalta herkkä vaaleanpunainen näin syksyllä. Nyt pitäisi olla leiskuvaa punaista, syvää violettia ja muuta keliin sopivaa.
Mua ei haittaa lainkaan, vitosen vaaleanpunainen onneni sopii oikein hyvin uuden, melkein valmiin, terassin kaunistukseksi. Säilytyspenkki ja kaappi on jo hyvällä mallilla.

Mukavaa viikkoa sinulle, minä istun sohvan nurkassa ja neulon sukkaa (vanhoista tavoista on vaikea päästä irti), mutta kuulkaas tätä: huomenna aamulla kuuden jälkeen menen kuntosalille! ;)


18 kommenttia:

 1. Heih! oottako kuulkaa tsekkaillu ebayn tarjontaa? Äkkivilkaisulla sielläkin näytti olevan, kalliita aina vaan mutta painii jo hintaluokassa näiden rosteristen kanssa eli huomattavan paljon halvempia ku Suomessa. ..liitännöistä en tietenkään ;) osaa sanoa mitään mutta ihan mielenkiinnosta täytyy omaa LVI miestä asian tiimoilta haastatella :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sinne en ole vielä eksynyt ja en ehkä edes uskalla, voipi karata se kuuluisa mopo käsistä! ;)

   Poista
 2. Tsemppiä mukavaan urakkaan:)

  Me kun rakennettiin vajaat 4 vuotta sitten, mies ehdottomasti halusi meille kylppäriin unidrainin. Itse kauhistuin silloin hintaa, ja hei, onhan se sikakallis. Mutta se on oikeasti kyllä pirun hyvännäköinen ja tyylikäs(voiko lattiakaivosta sanoa tyylikäs?), varsinkin kun meillä lattialaattakin on tosi isoa. Lisäksi se on toimiva. Mutta sitähän se rakentaminen oli, toisessa kohtaa maksettiin vähän enemmän ja toisessa taas kiristettiin kukkaron nyörejä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ihan samaa mietin, että voiko lattiakaivo olla tyylikäs. :) Sun miehelläsi on hyvä maku... :)

   Meille tulee tavallista 10*10 laattaa lattiaan, joten sen puoleen ei välttämättä tarvisi unidrainia. Mä oon jo luopunut ammeesta -1000e, siitä voisi osan käyttää tohon, heh.

   Poista
 3. Mä ihan hengästyn kun mietin miten valmiiksi teillä on kaikki mietitty. Me ollaan mietitty vaan, että kiva kun joskus olis sauna.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Teillä on EHKÄ vähän muita juttuja ajateltavana, pikkumiehet pitää siitä huolen. Toista se on kahden aikuisen taloudessa, jää aikaa miettiä vaikka lattiakaivoja... :)

   Sit kun te sitä saunaa alatte rakentaan, niin meitä voi kätevästi käyttää konsultteina, kun kaikki jo mietitty valmiiksi. Ei ollenkaan hullumpi ajatus!

   Poista
 4. Rautakaupat ovat minunkin aarrepaikkoja, kirppisten ja kirjakauppojen lisàksi. Kun tartten jotain hanslankaritilpehòòrejà, menen tuttuun kauppaan ja saan oikein mukavaa palvelua. Samalla tulee kyseltyà monen oudon vempaimen nimi ja tarkoitus. Minussa asuu varmaan pikkuinen insinòòri. Tààllà sukkia ei pysty kutomaan sisàllàkààn; liian hikistà puuhaa. Kuntosaliksi minulle riittàà nàmà rappuset ja maaston kumpareet, mutta hiki siellà salilla lentàkòòt!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Meillä on samat lempparikaupat näköjään. :)

   Hiki lensi salilla. Täällä satoi aamulla kaatamalla. Eipä paljon innostanut lähteä ulkolenkille, huoh. Maallakin tulva oli noussut tosi korkealle. Voisi täältä tulla vähän sadetta sinne teillekin...

   Poista
 5. Aamulla kuuden jäkeen menen.... ei juma! Onnea vaan rutkasti molempiin projekteihin!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olin juu ja tykkäsin.
   Jos pitää valita, että kuntoilenko aamulla kukonlaulun aikaan vai illalla, niin sitä ei tarvi kahdesti miettiä Ehdottomasti aamulla!

   Ja sitä paitsi kerron sulle salaisuuden: olen käynyt jo syyskuun alusta lähtien kerran viikosssa aamulla salilla ennen töihin menoa. Meillä on täällä duunissa kuntosali käytössä, se on tosi kätevää kun voi suihkun jälkeen tepastella sisäkautta omaan toimistoon. Eipä paljon tekosyitä pysty esittämään, että olisi jotenkin hankalaa harrastaa lihaskuntoharjottelua... :)

   Poista
 6. Kiitos Minna taas piristävästä kirjoituksesta. Sitten kun kyllästyt työhösi, mene kirjoittajakurssille....

  Mun tuli hiki tuosta teidän remontista. Mutta hyvällä mallilla näyttää olevan. Ihanaa, että sulla on innokas mies , joka suunnittelee ja tekee sun kanssa. Meidän isäntä laittaa rahat mielummin tekniikkaan ja matkoihin, kuin saunaremppaan. Oikein odotan ,että taloyhtiö päättää tehdä putkiremontin... joo, ja sitten manaan rahapulaa...

  ja nyt olen kyllä kade, että olet käynyt salilla. Minä olen maksanut koko vuoden ja käynyt siellä peräti YHDEN kerran!! Ja niin hyvä sali kun se on. Ennen iltavuoroa en tykkää mennä, töitten jlk suoraan olisi paras, mutta aina on muka jotain sovittua menoa. Seli seli....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Eliisa, sä piristät aina positiivisilla kommenteillasi. :)

   Meillä on yksi aamu viikossa koko-perhe-harrastaa-päivä. Mies käy jääkiekon aamuhöntsä-treeneissä ja olen niin aikaisin sinä päivänä töissä, että hyvin ehtii salille ja vielä ihmisten aikaan töihinkin...

   Poista
 7. Ihana postaus Minna! Kukka on oikein soma ja varmasti teidän pesutiloistakin tulee kerrassaan upeat! Ja ennen kuin huomaatkaan olet jo unohtanut sen ammeen ;) Mä voin antaa sulle heti monta syytä miksi amme ei ole yhtään niin jees:
  -jos ei ole pientä lasta, sille ei ole käyttöä, itse kylven ammeessa noin kerran vuodessa
  -kerran vuodessa ammeen pesu ei kuitenkaan riitä...sinne kertyy kaikenlaista ja, jos en sitä kylppärin pesun yhteydessä pese, saan huonon omantunnon ;)
  Tässä nyt pari syytä! Kuitenkin myönnettäköön, etten siitä ehkä luopuisi, jos alkaisimme kylppäriä remppaamaan, vaihtaisin ehkä vain maalaisromanttisempaan versioon, sitten tulisi ihan varmasti kylvettyäkin useammin ;DD

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Liisa ihanasta tsempistä! :)
   Mulla on vaan kirkkaana mielikuva siitä, että rentoudun vaahtokylvyssä skumppalasi kädessäni ja kuuntelen Sibeliuksen viulukonserttoa Pekka Kuusiston soittamana... Ja siihen mielikuvaan olen vieläkin fiksautunut, huokaus sentään.

   Lapset kun ovat jo lentäneet maailmalle, niin kuvittelen, että nyt olisi aikaa hemmotella itseään enemmän. No, mä istun sit saunassa ja kuuntelen sitä viulukonserttoa. Insinööri nimittäin aikoo laittaa kaiuttimet kattoon pesuhuoneeseen!!! :O

   Poista
 8. Tiedän ihan täsmälleen tuon tunteen, kutittelevan lattiakaivoihastuksen!!
  Kävin melkoista tunnemylläkkää läpi suihkuhuoneremppaa tehdessä, olisin niin kovasti halunnut seinän vierellä kulkevan seinän mittaisen lattiakaivon. Hinta vaan oli ihan järkyttävä! Minkä arvoista on lattiakaivorakkaus? Kannattaako siitä maksaa enemmän rättipatterista (jokas ekin oli ihan liian kallis, mutta herätti myös tunteita)?
  Vuoden verran se kirveli, eron tuska ennen kuin suhde oli kunnolla alkanutkaan!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Lattiakaivorakkauden hinta, hihii. Nyt sille hulluudelle on nimikin!! :D:D

   Insinöörikin olisi halunnut sen, mutta ainakin vielä molempien rakkaus laittiakaivoon on näköjään järkeä haaleampaa. En ole kokonaan menettänyt toivoani vielä asian suhteen. Eikös niin sanota, että rakkaus voittaa kaiken? ;D

   Poista
 9. Älyttömän kivoilta kuulostaa suunnitelmat ja te olette ainakin hyvin suunnitelleet,eli siis jo puoliksi tehneet:)Mä haaveilen kanssa ammeesta ja sen haaveen toteutuminen oli "melkein mahdollista",tässä asunossa oli ennen meitä amme mutta edelliset asukkaat purkivat sen pois ja rakensivat tilalle tuon minisaunan,rehellisyyden nimissä on sanotava että mieluummin,paljonkin mieluummin sauna kuin amme jos pakko on valita mutta miksi,oi miksi en saanut molempia;)
  Ei näytä musta yhtään naurettavalta vaaleanpunainen,päin vastoin varmasti ihanalta muun syksyisen harmauden rinnalla,muutenkin mä luulen että KAIKKI näyttää hyvältä UUDELLA terassilla:D Mun silmää on alkanu muuten huolestuttavan paljon miellyttää valkoisen,mustan ja harmaan yhdistelmä,saa nähdä johtaako ihan tekoihin asti vai onko ihan sellaista ohimenenvää:O
  Ziljoona pistettä reippaudesta,lähetä vähän tännekin liikunnan iloa,tai jos ei iloa niin ainakin sitä pakolla tekemisen meininkiä:D

  VastaaPoista
 10. Hei kaima,

  kävinpä tutustumassa tähän blogiisi, kun liityit lukemaan omaani. Ihana uusi tuttavuus - ja painit vielä ihan samojen kysymysten äärellä kuin itsekin. Elämäntapa- ja sauna/kylpyhuoneremonttia täälläkin suunnitellaan!

  Ok, jos rehellisiä ollaan, elämäntaparemontille ei juuri nyt ole aikaa, uuden kodin laittaminen vie kaiken energian. Ja se toinen remontti on oikeastaan ajankohtainen vasta ensi kesänä. Tai sanotaanko toivottavasti jo ensi kesänä, eikä vielä myöhemmin.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!