perjantai 17. kesäkuuta 2011

Kirjalöytö!

Matkalla Taloon Maalle poikkesimme pikaisesti yhdellä suosikki-kirpparilla ja sieltä löytyi Keittotaito vuodelta 1946, alkuperäispainos on vuodelta 1932 ja lisäykset 1936. Kirja on täysin priima kunnossa ja tää yks ihminen on ihan onnessaan, hinta oli 5 euroa!


Kuvat nyt on mitä on, kun on (sorry), lainaläppäri ilman mitään kuvankäsittelyohjelmaa (vaikka en yleensä tee muuta kuin kuvien piennenystä), mutta näillä mennään mitä on. :)

Kirjassa on melkein 700 sivua ja oi, mitä ruokaohjeita! Aivan taatusti tulen tekemään ruokia tämän kirjan ohjeilla. Pelkästään jo voileipien teko-ohjeita lukiessa tuli mieleeni, että noinkin voi tehdä... Kirjassa on suuri joukko ihan vielä tänäkin päivänä käypiä ohjeita, mutta myös eksoottisempia ohjeita löytyy. Mitäs mieltä olette näistä: palttumuhennos, vasikanaivot, aivomuhennos, kateenkorvamuhennos, keuhkomuhennos, keitetyt siansorkat, sisälmyssyltty, maksapiiras, käristetty silava...?

Raparperista on monta erilaista ohjetta, rabarberipuuro, rabarberi-omenapuuro, rabarberihyve, umpioidut rabarberit... ja hauska oli myös oli pannarin ohje:

Pannukakku 1.    Kal. 3581
½ l kermaa
4 munaa
100 g sokeria
50 g voita
250-300 g vehnäjauhoja
½ tl. kardemummaa
½ tl. kanelia
Muna ja sokeri vatkataan ja siihen sekoitetaan sulatettu voi, mausteet, kerma ja vehnäjauhot vähitellen. Taikina kaadetaan voideltuun vuokaan ja sitä paistetaan hyvässä lämmössä 1 tunti. Pannukakku kaadetaan pois vuoasta vadille ja tarjotaan kuumana.
Lisäkkeet: sokeri, hillot ym.
Tähteet: Jaljelle jäänyt pannukakku leikataan viipaleiksi ja ladotaan kerroksittain hillon kera jälkiruokamaljaan sekä peitetään kermavaahdolla.

Ei muuta kuin kermaa ostamaan! :D:D

Kirpparilta löysin vielä kauan hakemani Kultapallon taimia kaksi kappaletta. Tämä ikivanha perinneperenna on ollut jo monta kesää toivelistallani ja nyt vihdoinkin sen löysin. Kaksimetrinen hontelo-hujoppi, syyskesän kukkija on vaikea ostettava, mutta nyt onnisti!

Kuva on lainattu täältä.
Lopuksi vielä löytyi Espritin haalean vaaleapunainen pellavasekoite kesätoppi ja siihen sopiva hempukka kukkapuolihame. Jokseenkin täydellinen kirppispäivä, kahdella kympillä onnesta sekaisin. :D

Oikein mukavaa ja ihanaista viikonloppua kaikille teille! Ensi viikonloppuna sitten poltellaan kokkoa ja ihaillaan yötöntä yötä. Älynopsaan se keskikesä taas tulla putkahti.

9 kommenttia:

  1. Yääääk☺ -ethän kutsu vaan vahinngossakaan syömään jos alat tuon kirjan ohjeita toteuttamaan *puistatus*

    -paitsi toi pannari vois olla hyvää ☺

    Mukavaa mökkeilyä täältä torin kulmalta!!

    VastaaPoista
  2. Ihana kirja..mie kerään keittokirjoja...aarre....olen pikkasen kade..
    -Krisse-

    VastaaPoista
  3. Muikeita löytöjä olet tehnyt,noita keittokirjoja minäkin haalin,ihana löytö,halvalla onnistuit saamaan,täällä ainakin maksavat yleensä maltaita=D Kultapallot on ihania ja kestää maljakossakin iäisyyden,anopin pihassa käyn välillä kultapallovarkaissa;)Ne on niitä elämän pieniä iloja,ne onnistuneet kirppistelyostokset;)Ihanaista viikonloppua myös sinulle!

    VastaaPoista
  4. Meillä on kultapalloja tontin nurkassa. Kun muutettiin sain alkuja ystävältä. Korkeita ja kauniita niinku kasvattajansakin -hihihi, joo. Peittävät naapurin näkymää mein puutarhakompostille. Kauniita ovat ja tosiaan kestävät maljakossakin kauan.
    Iloista viikonloppua!

    VastaaPoista
  5. Kuulostaapa kivalta ja onnistuneelta päivältä. Nuo vanhat keittokirjat on aarteita (minullakin on tasan yksi tuollainen vanha aarre, muistin nyt).
    Ja tuo pannari pitäisi ehdottomasti kokeilla!!

    VastaaPoista
  6. Siansorkista sen verran, että meidän häissä tarjottiin siansorkkia.... Juu-u! Ei ollut kylläkään toivelistalla :) Teemana oli sikajuhlat (mitähän tuostakin pitäisi ajatella), ja ravintola sai vapaat kädet toteuttaa menun. Alkuruokana siis uuniomppu ja siansorkka... katsoivat kai, että jotenkin sopii meille :) Noh, oli siellä ihan asiallinen pääruokakin ja vaaleanpunaisella kuorrutettu possunmuotoinen kakku - ja koko ruokailun ajan meitä tuijotti täytetty sianpää :D Sitä saa mitä tilaa, eikö niin!
    Kirjahyllystä muuten löytyisi Pula-ajan keittokirja - vaihdellaanko reseptejeä!?

    VastaaPoista
  7. ONNEA, ONNEA, loistava löytö!
    Minulla on tuo samainen keittokirja, 41. painos vuodelta 1986.
    Keittokirjoja on hyllyssä toista metriä, mutta tämä on AINOA, jota OIKEASTI käytän.
    Ja arvaa mitä, julkaisin blogisani tuon saman kermapannukakun ohjeen tasan vko sitten (13.6.) - maut taitaa käydä yksiin! :o)

    VastaaPoista
  8. Eh-heh-hee, tuo Tiina kommentti sai vielä kommentoimaan...
    Meilläkin oli häiden teemana sikajuhlat - tarjolla oli kokonaisena savustettu sika, kärsästä saparoon (ja suussa tietty omena). Eihän se juhlaväki syönyt siasta kuin rippusen, sen jälkeen oli pakastin täynnä possua! Edelleenkkään ei tule juuri savustetta sikaa ostettua...

    VastaaPoista
  9. Kiitos kaikille ihanista kommenteista!
    Keittokirja on ollut jo ahkerassa käytössä ja jatkossa postailen (sitten kun läppärini taas toimii tai lainakoneella) kokeiltuja reseptejä. Nytkin olisi jo toinen pannariversio kuvineen odottamassa.

    Kultapallo oli mukava yllätys, toivottavasti siitäkin on jotain postattavaa loppukesästä! :D

    Ihanaa Juhannusta kaikille, tänään on lomalle lähtöpäivä lompsista vaan! 4 viikkoa joutilaisuuden (tai työleirin jos siltä tuntuu) ylellisyyttä. :D

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!