sunnuntai 5. joulukuuta 2010

MiETi! ~ 5. luukkuTänään kalenteriluukku avautuu kaikilla ja aiheena on heijastin!

Rosettapitsillä tein omani, Tampereen käsityömessuilta ostin uuden tekovälineen, tuote on leimattu nimellä Alice A Finland, mutta en löytänyt siitä tarkempaa tietoa netistä. Hinta oli noin 10€, muistaakseni.

Mutta, tässä on heijastin ja seuraavissa kollaasikuvissa on näytetty tekotapa niille, jotka eivät ole tarkemmin tutustuneet rosettapitsin tekoon. Se on helppoa ja vaivatonta, kannattaa kokeilla.


Tässä kuvassa on valmis tuote (lanka päättelemättä tosin).


 Seuraavissa kuvissa on esitetty tekovaiheet:
[ja edelleen kuvat suurenevat klikkaamalla]


 Pujota lanka keskiympyrästä läpi, jätä kehikon alapuolelle noin 1 metri lankaa myöhempää päättelyä varten. (kuva vas.yläkulma)

Aloita rosettapitsin tekeminen kiertämällä kahdeksikkoa vastakkaisten tappien ympärille (kuva oik. yläkulma).
Kierrä kadeksikkoa haluamasi määrä tappien ympärille (tässä mallissa kolme kertaa) ja siirry sen jälkeen vastapäivään seuraavaan (kuva vas. alakulma)

Kierrä näin kaikki tapit ympäri ja siirry seuraavaan kerrokseen joka on kehällä pienempi kuin edellinen (kuva oik.alakulma). Toista tappien kiertämistä taas vastapäivään haluamasi kierrosten verran (tässä mallissa kaksi kertaa). Kun kaikki kierrokset villalangalla on tehty, niin vaihda lanka heijastinauhaan.

 

Kierrä heijastinnauhaa samalla tavalla kahdeksikkoa tappien ympäri kuin aikaisemminkin. Heijastinnauhakierrokset  on helpointa kieputtaa työväline pöytää vasten. Nauha on liukasta ja itse tarvitsin molemmat kädet nauhan "asettelussa" tappien ympäri. 

Viimeisessä kuvassa näkyy aloituslanka työvälineen takapuolella. Sillä viimeistellään työ ja samalla kiinnitetään kerrokset toisiinsa.Pujota virkkuukoukku etupuolelta lankalenkkien välistä (kuva vas.yläkulma) ja virkkaa ketjusilmukoita lankalenkkien ympäri kiristäen joka silmukan jälkeen tiukasti (kuvat oik.yläkulma ja vas. alakulma).
Joskus riittää yksi kierros lenkkien ympäri, mutta voit tehdä myös useampia. Tässä mallissa tein kierroksen kaksi kertaa. Vedä viimeinen lenkki työvälineen takapuolelle päättelyä varten.Päättele työ vetämällä lanka läpi viimeisestä virkkuulenkistä (kuva vas. yläkulma).

Irroita rosettapitsikukkanen työvälineestä "terälehti" kerrallaan (kuva oik. yläkulma).

Päättele langanpäät leikkaamalla liian pitkät aloitus- ja lopetuslangat pois (kuva vas. alakulma).

Pörhistä kukkanen tasaisesti ja pujota hakaneula lankojen väliin takapuolelle tai liimaa rintaneulakorupohja kukan taakse. Heijastin on valmis.Vasemmalla ylhäällä on heijastin tehty Novitan 7veljestä langasta kolme kierrosta tokaan tappiin, kaksi kierrosta ekaan tappiin ja heijastinnauhaa kolme kierrosta ekaan tappiin kierrettynä. Livenä parempi kuin kuvissa, paras ehkä tekeleistä.

Oikealla ylhäällä oleva versio on tehty organza- ja heijastinnauhasta ensimmäisiin tappeihin kierrettynä. Olisi kannattanut tehdä organza tokaan tappiin ja heijastin ensimmäiseen. Livenä yhtä surkku kuin kuvissa.
Vasemmalla alhaalla on kierretty tokaan tappiin kolme kierrosta mohairlankaa, ekaan tappiin kaksi kierrosta mohairlankaa ja kolme kierrosta heijastinlankaa. Livenä tosi kiva, vaikka kuvissa surkku.
Oikealla alhaalla on kierretty kaksi lankaa mohairia tokaan tappiin ja kaksi kierrosta heijastinnauhaa ekaan tappiin. Livenä vielä surkumpi kuin kuvissa.

Kokeile itse, mikä suosikkisi. Tekotapa on helppo.

[Edit. Rinsessa Eve oli jatkojalostanut rosettaheijastinkukkaa loistavasti omassa blogissaan, wau]

Katso tämän päivän luukut myös Rinsessalta ja Tinuhelta.

MUISTUTUS:
Arvonta on käynnissä 4. luukussa, siis edellinen postaus. Osallistumisaikaa on keskiviikkoon 8.12. asti, käy kurkkaamassa, vastaa ja voita! (no vähän mainoskliseitä mukaan, hih)

1 kommentti:

  1. Rahkolassa oli tämmösiä samanlaisia, mutta niihin oli ommeltu tohon keskikohdan sivuun (?) pari pikkunappia ja helmiä. Oli aika ihania, ihan niinku nääkin. Hintaa tais olla 8€.

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!