sunnuntai 26. huhtikuuta 2015

Tehtävälista kevääseen, kuten aina


Poikettiin pikaiseen Talossa Maalla eilen. Joka kevät sinne menee enemmän tai vähemmän kauhunsekaisin tunnelmin. Ovatko hiiret mellastaneet? Onko vesihana jäätynyt? Kuinka monta puuta on kaatunut myrskyissä? Joko sauna on romahtanut?

Hyviä uutisia! Ei mitään edellisistä. Talo tönötti paikoillaan hiukan rapistuneena, kuten aina. Sisältä löytyi muutama hiiren pipana ja ulkona yksi oksa oli katkennut viime viikon myrskyssä.


Avaraa ja ankeaa samaan aikaan. 

Muutenhan se on aina jotenkin ihan kaameaa katsella nurkkia. Ympärillä ei nää mitään muuta, kuin tekemättömiä tehtäviä tai pakko tehdä-hommia. Onneksi aurinko paistoi ja munkkikahvit suojaisella terassilla nosti mielialaa huikeita taivasnäkymiä katsellessa. Avaruus ja tilaa hengittää on ollut aina Se Juttu, mitän rakastan maalla.


Myrskytuhot olivat pieniä, onneksi.

Viereisestä männystä oli katkennut yksi vaivainen oksa, mutta takana näkyvä Terijoensalava on pakko katkoa tänä vuonna tyngäksi. Istuttelin salavan alle kevätesikkoja viime syksynä ja toiveena on, että leviäisivät ajan mittaan. Ilokseni kaikki istutetut puskivat terhakoita lehtiä. Nurmikolle levinneet karkulaiset saavat siis jatkossakin uuden kodin täältä.
Yksinäinen skilla puski rapun pielestä ja näitä ajattelin laittaa syksyllä kevätesikoiden seuraksi salavan alle. Miten yksi pieni ja vaatimaton kukka voikin ilahduttaa niin paljon. :)

Ulkosaunamme on ollut melkoinen murheenkryyni. Sen perustukset ovat romahtaneet ja hätäkorjauksen jälkeen on mietitty pitkään ja hartaasti, että miten vauriot korjataan.


Ennen kuva....

Saunan vieressä on ollut Tuoksuvattua, joka on päässyt/saanut rehottaa omaan tahtiinsa peittäen murheenkryynin pois silmistä.  Muutamassa tunnissakin saa jo aika paljon aikaan ja aloitettiin raivaus, jotta päästään perustusten kimppuun.


... ja jälkeen.

Katkotut vatut (luetaan ii:llä) paljastivat altaan humalan ja villiviinin. Niitä varjelen uudelleen istutukseen. Pitkän-tähtäimen-suunnitelmissa on tehdä tähän auringonotto-/vilvoitteluterassi, johon haluaisin paljun. Meillähän on järvi ihan rannassa, mutta järvessä ei voi uida, joten palju olisi aika hyvä vaihtoehto pulikointiin. Eikö vain?

Paikka on yksi pihan suojaisimpia alueita ja aurinko paistaa tähän lähes koko päivän. Aurinko laskee kuusen vierestä vasemmalle ja paljusta voisi ihailla auringonlaskuja tai vilvotella terassilla muuten vaan saunan jälkeen. Saahan sitä ihminen unelmoida!

Todellisuus on kuitenkin se, että ensin on korjattava saunan perustukset ja sauna huutaa punamultaa seinäänsä. Tehtävälista alkaa siis raivauksesta, korjauksesta ja maalauksesta, uuuh. Ei yhtään niin kivoja juttuja, kuin paljun suunnittelu. :)


Vuohenjuuri on kevään uskollinen ilahduttaja.

Siirrytään sitten kukkapenkkiin. Vihreää jo puskee kovasti ja Vuohenjuuri viihtyy ja leviää hyvin.Syksyllä istutetut Malvat ovat talvehtineet hyvin ja viereen laitetut Iso särkynyt sydämet nostavat päätään terhakkaana. Aloitin syksyllä tämän vanhan kukkapenkin kitkemisen, reunustamisen ja restauroinnin, mutta homma jäi vähän vaiheeseen.Tästä siis lähdetään jatkamaan hommia... Näyttää niin kovin surulliselta tämäkin nurkka.
Sisällä ei onneksi ole mitään ihan pakollista hommaa. Tuvan seinät maalasin loppuun viime vuonna ja järjestelin hyllyjä ja tavaroita uudelleen. En olekaan esitellyt tupaa faceliftin jälkeen, joten seuraavalla kerralla pitääkin ottaa kuvia enemmän. Tutulla sini-valkoisella teemalla mennään kuitenkin.Vielä yksi kuva etupihan koivuista, jotka pitää kaataa, kun ovat niin vanhat jo. Näitä ollaan pelätty jo monta kertaa, että kaatuvat talon päälle myrskyssä.
Tehtävälista:

 1. Terijoensalavan parturointi. Tehty  1.5.2015
 2. Tuoksuvatun raivaus.
 3. Saunan perustuksen korjaus.
 4. Saunan seinän maalaus punamullalla.
 5. Pihakoivujen kaato.
 6. Kukkapenkin kunnostus.
Eikä tässä ole edes vielä puoliakaan. Jos nyt vaikka aloittaisi näistä...

8 kommenttia:

 1. Se on hyvä kun ei hommat lopu kesken :)

  (Lillassa saa tulla poikkeemaan ja tuoda vaikka vähän polttopuuta tullessaan... :D )

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. No ei todellakaan lopu. Ja jos vaikka ei loppuisikaan, niin keksin aina jotain uutta projektia. Kiitos kutsusta, ehkä on pakko poiketa tänäkin vuonna katsastamaan sun tilukset. Nehän muuttuukin niin tiheään, että aina on kuin uuteen tulisi. ;D

   Poista
 2. Kevään tehtävälistat on aina käsittämättömän pitkiä, mutta onneksi ei työ tekevältä lopu :)

  Tuo saunan seinä on jotenkin hurmaavan näköinen, niin vanha - ja vahva. Vaikkei perusta olisikaan...

  Kiitos muuten tuosta vuohenjuuren mainitsemisesta. Eilen juuri katselin sitä ja mietin jälleen kerran (=joka kevät), että mikäs se nyt taas olikaan nimeltään :). Noo, kohta teen uuden kukkakartan ja sitten muistan ihan kaiken! Kai.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tänä vuonna olisi tarkoitus keskittyä saunan korjauksiin ja ehostuksiin. Viime vuonna jo tehtiin puuliiteristä puolet työkaluille ja projekti jatkuu edelleen. Jos vaikka pukuhuone/kesähuone valmistuisi.

   Vitsit, kuinka olisi hieno juttu, jos jaksaisi ja muistaisi aina tehdä sen kartan. :D

   Poista
 3. Tämän tapaisista kirjoituksista tykkään. Listoja on hyvä tehdä ja se onni niissä on että siitä pääsee välillä viivaamaan jotain pois. Hommat eivät lopu mutta toivottavasti nämä ovat kuitenkin mukavia hommia tehdä. M

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Yliviivaus on ihan parasta! :) Osa hommista on mukavia ja osa ei ihan niin mukavia. Onneksi ainakin punamultaus on nopeaa ja joutuisaa ja tuloksen näkee heti.

   Poista
 4. Malvat on ihania...meillä pihalla pukkaa muutama puska vaikka olen joutunut niitä siirtelemään miehen kaivuuhommilta aina pakoon jonnekkin nurkkaan niin nyt ovat omassa penkissä ja siellä rauha :) en vielä tehtävälistaa ole viitsinyt kirjoittaa paperille....tulisi ahdistavan pitkä ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Malvat on mielettömän ihania. Muistan kun kävin jo vuosia sitten yhdessä perinnepihassa ja silloin oli malvojen kukinta-aika. Vanhan pirtin seinustalla oli piiiitkä penkki pelkkää malvaa. Ei voinut kuin huokailla ihastuksesta.

   Listat on kyllä samaan aikaan kivoja ja ahdistavia. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!