perjantai 10. huhtikuuta 2015

Kodinhoitohuone valmiina ja vähän suunnittelustakin


Kodinhoitohuone oli yksi niistä asioista, joista en suostunut tinkimään kellarin rempassa. Olen pyykännyt lähes koko ikäni pienissä kopperoissa, joihin on yhdistetty suihku, wc ja pyykkikori. Pyykinkuivausteline on ollut milloin keittiössä, milloin olohuoneessa tai makuuhuoneessa. Yhden lyhyen ajan asuin taloyhtiössä, missä oli loistavat pyykkitilat, kaksi isoa pesukonetta, kaksi kuivuria, mankeli, kuivaushuone ja olin seitsemännessä taivaassa.

Nyt minulla on oma pieni ja matala, mutta ehdottomasti toimiva ja mieluinen kodinhoitohuone. Se on ollut käytössä muutaman viikon ja ainakin toistaiseksi olen tyytyväinen.


Toinen puoli kodarista.

.. ja toinen puoli.

Miten tähän lopputulokseen sitten oikein päädyttiin? Nyt tulee luvattoman paljon tekstiä, mutta ehkä näistä jutuista saattaa olla hyötyä jollekin, joka suunnittelee omaa vastaavaa.

Faktat: tila on matala, melko pieni (1,8 x 2,35 m) ja ikkunaton. Se on myös kulkukäytävän varrella ilman suljettavaa ovea.

 • Mahdollismman paljon vaaleaa pintaa ja valoa -> kaapit ja rungot valkoiset
 • Enemmän ovia, kuin avohyllyjä -> pysyy siistimmän näköisenä
 • Yläkaapit matalia -> vaakakaapit ylöspäin aukeavilla ovilla
 • Vähän myös lämpööä ja kontrastia vaalean rinnalle -> pöytälevyt puuta (samaa on käytetty myös keskikerran keittiön tasoissa, se luo yhtenäisyyttä)
 • Kellari saa näkyä -> ei edes yritetä peittää/tasoittaa rouheita seiniä ja kattoa
 • Lattiapintaa ei voi nostaa ja sen pitää olla kelluva ja helppohoitoinen -> vinyylipontti
 • Alakaappitilan käytön maksimointi -> kaikki alakaapit ovat vetolaatikoita
 • Vesipistettä ei välttämättä tarvita -> maksimoidaan pöytätila (vesipiste on vieressä pesuhuoneessa muutaman askeleen päässä)

Toiminnallisuus oli toinen ja melkein vielä tärkeämpi pointti. Sen suunnittelu oli hankalaa, mutta kävin yksi kerrallaan kaikki asiat läpi ja lopputuloksena jäi saldona käteen seuraavat.
 • Likaisen pyykin säilytys
 • Pesuaineiden säilytys
 • Silitysvälineiden säilytys
 • Kaikkien kodintekstiilien säilytys
 • Tietysti pyykin pesu ja kuivatus
 • Säilytystilaa epämääräisille asioille, joita aina kertyy, mutta ei tiedä mihin laittaisiAlakaapit ovat laatikoita, joihin halusin eleettömät vetimet. Vedinkisko yläreunassa näyttää hyvältä ja se rytmittää myös visuaalisesti pintoja. Laatikot ovat hidastekiskoilla ja asennuksen jälkeen avasin ja suljin laatikoita ihan vaan huvikseni yhden illan. :) Kaksi oikeanpuoleista isoa vetolaatikkoa ovat likaiselle pyykille.
Kylpypyyhkeet mahtuvat yhteen suureen vetolaatikkoon ja kaikkein parasta on koko tilan hyötykäyttö helposti. Ei tarvitse konttailla lattanrajassa ja kaivella 60 cm syvän kaapin perukoita. Toki laatikot ovat paljon kalliimmat kuin tavalliset kaapit, mutta tässä kohdassa päätimme panostaa. Monessa muussa kohdassa vastaavasti pihistimme kustannuksissa.
Pyykinpesuaineet säilytetään pesukoneen vieressä 30 cm leveässä vetolaatikossa. Alemmassa kapeassa laatikossa on silitysrauta ja muut silityksessä tarvittavat vermeet.
Henkarissa kuivattavat pyykit kuivuu tilan poikki kulkevissa lämpöputkissa (juu, ne ovat vielä maalaamatta, koska ne vaatii liotinpohjaisen maalin ja se haisee monta päivää. Maalaan ne joskus viikonloppuna maalle mennessä, jotta saavat haista kaikessa rauhassa ihan issekseen). Takana näkyy kuivauspatteri, johon voi heittää pyyhkeet saunan jälkeen tai muuten vaan pyykkiä. 

Seinän rouheus, valumuottilautojen kuvio, oli yksi säilytettävistä alkuperäisistä jutuista. Tykkään kyllä itse kovasti mattavalkoisella maalatusta pinnasta.
Pyykkikoneessamme on kuivuri, mutta käytän sitä vain harvoin. Lähinnä vain lakanapyykkiä pestessä. Muuten kuivaan tavalliseen tapaan kuivaustelineessä (paitsi kesällä ulkona) ja halusin, että telineen saa tarvittaessa piiloon. Korkean kaapin taakse jätettiin tarkoituksella seinän väliin tila, johon kuivaustelineen voi laittaa säilytykseen pois silmistä.

Korkeassa kaapissa säilytän vuodevaatteita. Kaapissa on ulosvedettävät korihyllyt, jotka mahdollistavat maksimaalisen käytettävyyden. Se on edullisempi versio vetolaatikosta.
Mieti, kuinka paljon tarvitset pistorasioita. Meillä on kolme kaksiosaista pistorasiaa ja yksi oma 
pesukoneelle.
Kuinka paljon valoa on liikaa? Meillä on katossa loisteputkivalaisin, joka toimii liiketunnisteimella (kuvassa näkyvä pallo seinällä). Pyykkiä tuodessa ja viedessä ei tarvitse painaa katkaisijoita. Loisteputkia mollataan yllättävän paljon ja mielestäni ihan suotta. Nykyään loisteputkien valoa on monen väristä, ne ovat yleensä edullisia ja pitkäikäisiä ja niihin saa helposti lisättyä erillisen (ja edullisen) liiketunnistimen. Lisäksi käytävän katossa on led-valaisimet ja molempien työpöytien päällä työvalot.

Kuvasta näkee myös alkuperäisen 50-luvun tojalevykaton, joka maalattiin sekin mattavalkoisella. Samoin näkyy koteloinnit, jotka Insinööri teki jokaikisen itse. Pakkelia meni monta kiloa ja hiomapapereitakin tukkumääriä. :b
Seinälaatat ovat samaa, jota on käytetty pesuhuoneen kaaressa lattianrajassa. Ostimme edullisen loppuerän jo saunan ja pesuhuoneen remppaa varten. Silloin jo tiesimme, että loput laatat käytetään kodinhoitohuoneessa. 
Rosterihylly on osa työpöytävalaisinta (näkyy paremmin postauksen ensimmäisessä kuvassa). Ne ostettiin rautakaupan superalesta -75% alesta jo kauan aikaa sitten. 
Pöytätasot olivat myös supertarjouksessa jo pitkän aikaa sitten. Ostimme niitä varastoon ja loput palat on tarkoitus käyttää yläkerran wc:n rempassa. Puupinta on käsitelty värittömällä öljyllä.
Kaapistojen vaakakaappien rungot löysin Ikean poistopisteestä 5 €/kpl. Lattiamateriaali ostettiin -25% alesta, kun tiesimme jo etukäteen, minkä haluamme.

Huolellinen ja aikainen suunnittelu mahdollisti edullisten ostosten hankinnan ja se puolestaan mahdollisti myös kalliimmat hankinnat. Arvoin todella pitkään, että onko meillä varaa/onko mitään järkeä tuhlata alavetolaatikoihin. Lopulta Insinööri teki päätöksen, että siinä kohtaa ei pihistetä, se kaduttaisi kuitenkin myöhemmin. Hyvä, että päätti. En voisi olla tyytyväisempi nyt.

Iloinen olen, että kaikki meni suunnitellusti, vaikka kestikin. Loppuun muistutuksena vielä kuva siitä, mistä lähdettiin remppaa tekemään. Tässä vaiheessa on jo osa seinä- ja kattokoteloinneista tehtynä. Pesukone on tuossa kulmassa nykyään.
Mukavaa viikonloppua, kiva olla taas langoilla. :)


8 kommenttia:

 1. Ylellistä :D
  (onneks mulla ei ole, tulis vaan paha mieli kun menis niin sanotusti hukkaan yhden immeisen pyykeillä)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eikö vain olekin? Ajattele, että viittä vaille viiskymppisenä ihminen saa yhden unelman todeksi. :)

   Poista
 2. Tuo on kyllä todella toimivan oloinen pyykkitupa. Vetolaatikot alhaalla on kyllä erittäin hyvä ratkaisu. =)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Sokkeloinen ja matala tila on otettu maksimoidusti käyttöön. Olen hyvin iloinen, että Insinööri käytti järjen ääntä vetolaatikoissa. :)

   Poista
 3. Hyvältä ja toimivalta näyttää!

  VastaaPoista
 4. Osaan kuvitella onnesi ja tyydytyksen tunteesi!! Pyykkirumba on kaikkineen yllättävän iso rupeama - joskus epäilen, että pyykkäykseen, silitykseen ja mankelointiin menee enemmän aikaa kuin ruuanlaittoon konsanaan! Kyllä sellainen vaatii kunnon tilat - upean "harrastetilan" olet/olette suunnitelleet & toteuttaneet!
  Vetolaatikot ovat ehdottomasti hintansa väärtit, yksi maailmankaikkeuden parhaista keksinnöistä (takuulla naisen innovoima!?)! Kyllä kelpaa aukoa ja sulkea, parikin iltaa! :o)
  Valaistus näyttää tehokkaalta, liiketunnistin on noissa tiloissa ihan ehdoton! Itsekin vaadin alakertaan vievään rappuun vastaavan, juurikin siksi, että pyykkien kanssa kulkiessa kädet ovat täynnä. Ompeluhuoneessa on himmentimellä varustettu loisteputki, ikinä en vaihtaisi pois, mainio työvalo.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Taidetaan Paula olla vähän sukulaissieluja tuon pyykkäyksen(kin) kanssa. Ainoa murheeni on, että mankelia ei tilasta löydy. Toiselle pöydälle kyllä on se mahdollista laittaa, jos sellaisen vielä hankin, vanha meni rikki. :(
   Kiitos kehuista suunnittelussa, se oli minun hommani ja Insinööri toteutti. Hän suunnitteli oman miesluolan viereiseen kakkosolkkariin ja siihen ei minulla ollut nokan koputtamista, heh.

   Loisteputkivalaisimet ovat kyllä ihan ehdottomat työvaloina. Koko viime talven tuskittelin kutoessa tummia värejä, kun ei tahdo nähdä enää kunnolla ilman hyvää työvaloa. Meillä tosin on loisteputkivalaisimia ihan joka paikassa, kun Insinööri on vähän kuin alalla... Olkkarissa on mm. Lokin tapainen pyöreä "lentävä lautanen", jossa on rengasloisteputki. Siitä tulee epäsuoraa valoa ja tykkään siitäkin ihan hirmu paljon. :)

   Poista

Kiitos kommentistasi!