keskiviikko 21. joulukuuta 2011

ME! ~ Luukku 21


***************************

Luukku 21
Teema: Herkkulahja

****************************

Luumuchutney

Chutney = voimakkaasti maustettu lisäke, opin juuri äsken senkin... :)


Ystäväni tekee joka vuosi maittavaa ja herkullista raparperichutneyta. Se on kesällä loistava lisäke grilliruuan kanssa. Tästä innoittuneena olinkin iloinen, kun bongasin syksyllä Aamulehden ruokasivuilta erilaisia chutneyn ohjeita. Valitsin ohjeista luumuchutneyn, joka vaikutti mielestäni maukkaalta ja sitä suositeltiin tarjottavaksi juustojen tai lihan kera. Tämä chutney pitää tekeytyä ennen tarjoilua pari-kolme kuukautta, joten tein oman satsini jo lokakuussa.


Ohje:
  • 1 kg makeita luumuja
  • 3 omenaa
  • 3 hienonnettua sipulia
  • 2 hienonnettua valkosipulinkynttä
  • 2 tl raastettua tuoretta inkivääriä
  • 150 g rusinoita
  • 3 dl fariinisokeria
  • ½ l valkoviinietikkaa
  • 1 tl suolaa
  • 1 tl jauhettua neilikkaa
  • ½ tl jauhettua kanelia
Halkaise luumut ja poista kivet. Kuori omenat ja paloittele ne. Kuumenna kaikki ainekset kattilassa sekoittaen koko ajan. Anna seoksen kiehua hiljalleen miedolla lämmöllä noin puolitoista tuntia.
Kaada chutney lämpimiin ja puhtaisiin lasipurkkeihin. Säilytä purkit kylmässä.
Anna chutneyn tekeytyä 2-3 kk ennen syömistä. Tarjoa pöydässä liharuokien tai juustojen kanssa. (ohje Aamulehdestä)

Laita resepti mieleen, jos ensi vuoden luumusatosi on runsas, etkä tiedä mihin niitä laittaisit (vink, vink Täti Namu ja Lilla :).

Chutneyn ohjeita löytyy paljon netistä, sellaisiakin joiden ei tarvitse "tekeytyä" vaan ovat heti valmiita. DanSukkerin sivuilla on mm. tälläisiä -kliks-.

Viime jouluna ruokalahjana oli sinappia, tänäkin vuonna on sitä  jo tehty samalla reseptillä. Pitkästä aikaa meillä on kinkkua ruokapöydässä, kun syöjiä on enemmän kuin kaksi.
Enää kolme yötä jouluun, lähtölaskenta on alkanut!


Tölli laittoi taas haisemaan, kurkkaa mitä!




5 kommenttia:

  1. Namm tännekin :)

    Liikaa "liikkuvia osia" mulle, tai sit tää flunssa....

    VastaaPoista
  2. Hei,

    Ohje näyttää osin tutulle; sipulia, valkosipulia, inkivääriä, fariinisokeria, etikkaa... Tein kesällä punaisista karviaismarjoista chutney'ia, mikä on erittäin hyvää. Oli vähän ongelmia siinä, mihin saisin menemään koko karviaismarjasadon ja kokeilin kolmea ohjetta: banaani-karviaismarjahillo, limoncello-karviasmarjamarmeladi ja karviasmarjachutney. Eipä ole enää tarvetta tyrkyttää karviaismarjoja kenellekään ;-).

    t. Anne

    VastaaPoista
  3. Ärsyttävän hienoja! :D
    Tästä sain hyvän vinkin ensi kesän kriikunoille!

    VastaaPoista
  4. Pepi,
    flunssasta se johtuu! Koita toipua muuttorumbaan. :)

    Intianminttu,
    kiitos kovasti. Kiva kuulla, että inspiroinut. Leppoisaa joulun aikaa myös sinulle. :)

    Anne,
    kuullostaa hyvältä tuo limoncello-versio. Karviaisia meillä ei olekaan maalla, pahus.

    Norppa,
    lohduttaako yhtään se, että purkit on tosi rimpuloita ikeasta, kannet hajoo heti ja dymo-tarrat tipahtelee jääkaapissa irti. ;D;D

    Jep, myös niidenkin sato valmistuu yhtäkkiä ja yllättäin kaikki kerralla. Siinä kohtaa voi olla reseptien tarvetta... :)

    VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!