maanantai 5. marraskuuta 2012

The Löytö, osa 2


Niinhän siinä kävi, että kirpparimyyjä otti yhteyttä ja papereita löytyi lisää. Myyjä itse oli keräilijätyyppiä ja oli aikoinaan löytänyt kansion jo vuosia sitten joltain kirppikselta, jossa oli myös Fransun paperit. Siinä kansiossa oli paljon muitakin erilaisia juttuja, jotka eivät millään muotoa liity meidän sukuumme. Ikuiseksi arvoitukseksi siis jää se, että mistä ja miten paperit kirpparille ovat kulkeutuneet.

Kipastiin Even kanssa myyjän luona ja kaikkiaan löytyi noin parikymmentä erilaista dokumenttia. Aikaisemmassa postauksessa ollut Sidorowin "vekseli" sai lisävalaistusta. Fransu on ostanut ompelukoneen!!!
J. Mähönen/Berkovits Porista on tilannut P.Sidorowilta Helsingistä Neulomakoneen R. F. K. Ystävä (ilmeisesti koneen malli) ja siinä 5 vuoden täydellinen takaus.
Oma uskomukseni on, että neulomakone tarkoittaa ompelukonetta. Neulekone on paljon uudempi keksintö.
Kuitin alareunassa on Tilaajan omakätinen nimi eli oikeaksi todistettu puumerkki, päiväys on 25 p. maaliskuuta 1907. Fransu osasi lukea ja kirjoittaa, joten kuitissa on allekirjoitus, ei puumerkkiä. Fransu on varmaankin tilannut ompelukoneen vaimolleen ja voisin kuvitella, että monessakaan torpparin mökissä ei sellaista ylellisyyttä ollut.

Fransu on ollut aikamoinen sissi eläessään. Tietojemme mukaan hän on ollut irtolainen siihen asti, kunnes sai torpparioikeudet jossain vaiheessa aikuiselämäänsä. Eipä se torpparin arki varmaan loistoa ollut, mutta se toi tullessaan aseman yhteiskunnassa. Se lienee ollut jonkinlainen "lottovoitto" aikoinaan. Luku- ja kirjoitustaito oli myös todella harvinaista silloin torppareiden keskuudessa. Miten Fransu on ne taidot opetellut, niin sitä emme tiedä. Lisäksi hän oli taitava kalustepuuseppä, maanviljelyksen lisäksi.Miten hän puusepäksi päätyi, on myös hämärän peitossa.

Jos ei oltaisi 1800-luvulla Suomessa, niin voisin sanoa Fransun elämää amerikkalaiseksi unelmaksi. Ei ihan ryysyistä rikkauteen, mutta lähelle. Vuosituhannen vaihtumisen jälkeen noin neljäkymmenvuotiaana osti vaimolleen ompelukoneen. Ei ihan huonosti entiseltä irtolaiselta.

***

Viime viikolla uhosin meneväni uudestaan kirpparille, kun ollut niin hyvä munkki löydöissä. Ei pettänyt onni nytkään. Löytyi sarvet tulevaan buduaariin. Aikaisemmat sarvet maalasin, mutta nämä saavat jäädä naturell. Siis jos ei mieli muutu. :)
En tiedä, että minkä elukan sarvet nämä ovat. Poro? Peura? Joku? Niin ja kaikkein kummallisin juttu oli niissä oleva kaiverrus. Tännäs 648 m.ö.h.
KVG toimi jälleen ja löysin Ruotsista kylän nimeltä Tännäs ja ensimmäinen lause sivuilla on tämä: Tännäs är Sveriges högst belägna kyrkby, 648 m.ö.h. Niin siis mitä?

Ahaa, 648 meter över havet (= m.ö.h.). Mulle ei avautunut sittenkään. Joo, 648 meren pinnan yläpuolella. Onko se jotenkin tärkeää? Tampere on noin sadassa metrissä ja mitä sitten. Ilmeisen tärkeää se on Tännäslaisille, koska kuollut elukkakin on saanut sellaisen tatuoinnin kalloonsa.
Mun tulevassa buduaarissa on paikka lipaston päällä näille sarville ja kuvasta löytyy käyttötarkoitus. Ja ihan vaan sen takia kun Nipsullakin on sellainen kylppärissä. ;D Kato vaikka, se on hieno!

Voi tätä maailman harmautta ja ankeutta. Tulis jo lumi.

Voikaa kaikki hyvin!

15 kommenttia:

 1. Makeet sarvet sulla! ja hieno tuo kuittilöydön jatkumus..
  Kirjoitan kissan alta, ei oikein onnistu ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Ne on kivan pikkuset, tykkään siksi.
   Kissan alta... ? :D

   Poista
 2. Lainaus Koskenjalka.com:
  Aamulehden kirjoituksesta kesällä 1898 ilmenee, että kenkätehdasta varten oli rakennettu 760 neliömetriä käsittävä tehdas, työkoneita oli 80, joista 24 erilaatuista ja korkuista neulomakonetta. Muutkin olivat toinen toistaan nerokkaampia erikoiskoneita. Eniten huomiota herätti monimutkainen pingoituskone, mutta nerokkaana pidettiin myös pohjien neulomiskonetta ja puunaulauskonetta.

  R.F.K, Rintala Frans K... ja voisiko koneella olla ystävän viiden vuoden takaus, tai jotain.... Takaus kun on kuitenkin eri asia kuin takuu. Joskin kieli muuttuu aikojen saatossa.

  Sorry, pakko leikkiä salapoliisia... nämä vanhat tarinat ovat niin mielenkiintoisia :)
  Mahtavaa, että saitte lisää materiaalia Fransin elämästä!

  Toivottavasti en nyt ollut ihan tylsä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jep, siis neulomakone on ompelukone, kuten ajattelinkin.

   Toi kirjainyhdistelmä mua jäi vaivaamaan, R.F.V. pitäisi olla, Fransun toinen nimi oli Vihtori. Ja sit vielä, että jos joku ystävä antaa takauksen, niin siinä pitäisi olla sen nimi. Vai pitäiskö? Maksuaika oli puoli vuotta, joten miksi takaus viisi vuotta...

   Salapoliisia on hitsin kiva leikkiä ja sä et oo ikinä tylsä! ♥

   Niissä muissa löytyneissä kuiteissa/papereissa oli Fransulla "tittelinä" ensin irtolainen. Jäin miettimään, että mitä se ihan oikeasti tarkoitti silloin. Nykypäivänä se kuullostaa kovin tylyltä... Jostain bongasin tälläisen lauseen: Irtolaisella tarkoitettiin vanhaan aikaan henkilöä, jolla ei ollut vakituista asuinpaikkaa ja vakituisia tuloja.

   Wikipedia taas kertoo: Irtolainen oli Suomessa vuoden 1883 irtolaisasetuksen mukaan ”se, joka ilman elatusta omista varoistaan tahi toisen huolenpidon kautta työttömänä kuljeksii harjoittaen siveetöntä ja säädytöntä elämää”. Irtolaisuuden vältti, kun meni syksyisin pestuumarkkinoille ja pestautui maataloon töihin vuodeksi. Pestaaja sitoutui tarjoamaan ruuan ja asunnon.

   Vuonna 1905 Suomessa irtolaisuudesta ja kuljeskelemisesta vangittiin yhteensä 2 120 henkilöä, joista 167 tuomittiin yleiseen työhön ja 1 858 laskettiin vapaaksi.

   HUI! Mun esi-isä on ollut siveetöntä sakkia. :D:D

   Poista
  2. Huhhuh, toivottavasti moinen siveettömyys ei ole periytyvää :D

   Poista
  3. Siveetön en koskaan, mut ehkä joskus säädytön. ;D

   Poista
 3. Jaahas, täällä on jo ehdittykin olla salapoliisina :)

  Eiköhän nuo poron sarvet ole, kovasti siltä näyttää - ja veikkaisinpa, että Tännas on poronhoitoaluetta...eikhän tuo korkeuskin jo sinne vähän osoita....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kyllä rakas Watson, salapoliisina on kivaa! :D

   Poroa mäkin veikkaisin, mutta ovat niin mahdottoman pienet... Ne on vissiin lapsiporonsarvet!

   Poista
 4. Hyvä Fransu! Ei ollut turha mies aikoinaan!! Mikä olisi ompelukoneen vastine nykypäivänä mieheltä vaimolle? No, minä en oo kuitenkaan sitä varmaan vielä saanut. :(

  Ei ne sarvet omistasnut elikko sitten ainakaan päässyt hukkumaan mereen kun asui noin korkealla! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Olisko auto? En ole minäkään vielä saanut vastaavaa, hih.

   Ei ainakaan mereen, mut kuulemma siellä alueella on 150000 ha järviä. :D

   Poista
 5. Melkoisia löytöjä olet tehnyt. Huikeaa.
  Sarvet näyttävät minusta poronsarvilta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Huikeita, totta tosiaan. Noi suvun paperit on jotenkin ihan käsittämätön löytö...

   Mä oon nähnyt vain isoja poronsarvia, siksi epäilin kun ovat niin pikkuset.

   Poista
 6. Siis hienoa!!!
  Ensin mahtava löytö ja sitten vielä lisää, muistoja jälkipolville!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jälkipolvia ajatellen pitää kirjoittaa muistiin myös tarina, että miten ne paperit oikeasti löytyi. Saa latsenlastenlastenlapset ihmetellä samaa sadan vuoden päästä. :D

   Poista
 7. Tämä sinun kuittilöytö on kyllä aivan uskomaton!! Ihana lukea tällaista harvinaista ja onnekasta sattumusta.

  VastaaPoista

Kiitos kommentistasi!