keskiviikko 23. toukokuuta 2012

Takapihalla


Vihdoinkin se KESÄ on tullut!
Kaupunkikodin takapiha on ollut koko täällä olomme ajan vähän niin ja näin. Päätettiin, että takapihalle rakennetaan puuterassi vasta putkirempan jälkeen ja suoraan sanottuna takapiha näyttää enemmän ja vähemmän slummilta. Nyt alkaa vihdoin näkyä valoa tunnelin päässä. Pintamullan ja rikkaruohojen kuorintaan on tilattu tekijä ja sen jälkeen rakennetaan maavarainen terassi.

Kukkapenkin tein heti ensimmäisenä vuonna, mutta en ihan hirmu intensiivisesti sitä ole hoivannut. Sitkeästi monivuotiset sieltä kuitenkin nousee.Iso särkynytsydän siirrettiin etupihalta tänne ja se on yksi suosikkejani, on aina ollut. Kukkiminen on juuri alkamassa, eilen vielä oli paljon pienemmät nuput.
Sammalleimu on parissa vuodessa levinnyt ihan mahdottoman paljon. Eilen vielä oli pelkkiä nuppuja, mutta tänään avautui muutama kukkakin jo. Helmililjoja tulee ostettua aina keväällä sisälle ruukkuihin ja niitä on monessa kohdassa kukkapenkkia. Kukinta on viime metreillä menossa.
Liljakukkosota on tilanteessa 6-0, neljä löytyi vielä lisää. Kuvasta näkyy, että millaista tuhoa ovat saaneet aikaan. Tilanne ei siis ole paha, kun vain yhdestä taimesta oli nakerrettu muutamaa lehteä. Tämä lilja on suurikukkainen v.punainen ja upea kukkiessaan. Harmi, että kukinta kestää yleensä vain lyhyen ajan.
Yleensä en osta orvokeita lainkaan. Vuosien ajan hankin kevään ensimmäiset orvokit heti kun tulivat kauppoihin ja jo juhannuksen tienoilla ne olivat kamalia räähkiä... Joka vuosi vannoin, että ensi vuonna en osta, mutta sorruin aina.
Monena vuonna olinkin jo ostamatta, mutta nyt sorruin näihin tarhaorvokkeihin. Väri oli mielestäni todella herkän kaunis ja yritän saada tämän talvehtimaan.
En tiedä, että mikä mielenhäiriö näissäkin oikein on tullut. Kukkapenkissäni ei ole yhtään ainoaa keltaista kukkaa ja en todellakaan ole keltaisten tulppaanien ystävä kuin pääsiäisen aikaan kukkamaljakossa sisällä. Neljä tälläistä on noussut. Ei mitään muistikuvaa, että olisin ne ostanut, saati istuttanut. Kaunishan tuo on, mutta täysi mysteeri.
Edelliset asukkaat olivat istuttaneet humalan ja siitä pidän kovasti. Ihan mahdoton kasvaja ilman hoitoa ja lannoitetta. Mukavan näköinen valkoista aitaa vasten.

Kokonaiskuvaa takapihasta en nyt laita. Se on sellaista HC-osastoa, että heikompaa hirvittää. Varsinkin kun siellä on vielä ylimääräistäkin kamaa alakerran tyhjennyksen takia... Jospa vaikka sitten kun terassi on valmis, ennen ja jälkeen kuvat.

Aurinkoista viikkoa kaikille!

[edit. Oli ihan pakko lisätä vielä loppuun tämä: Insinööri katseli näitä kuvia ja sanoi, että missä meillä on tuollaisia kukkia takapihalla. 
Se kävelee noin puolen metrin päästä näiden ohi joka päivä vähintään kaksi kertaa. Että silleen.]

16 kommenttia:

 1. Voihan insinööörit, täällä toinen samanmoinen...
  Kauniit nuo keltaiset, raitalehtiset ovat.

  VastaaPoista
 2. Kaunista! Minunkin pihassani on keltaisia tulppaaneja - ja tiedän yli 100% varmuudella istuttaneeni vain ja ainoastaan valkoisia!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pinkkejä Paula meidän pihassa tai punaisien sävyisiä, mutta ei keltaisia!

   Poista
 3. Minäkään en ole keltaisten tulppaanien enkä yleensä keltaisten kukkien ystävä. En minä niitä inhoa, mutta jotenkin eivät vaan ole koskaan kolahtaneet. Eivät ainakaan sellaiset ihan kirkkaankeltaiset, limeen taittavat sujahtavat verkkokalvolle jo paremmin :)

  Kivoja kukkia sinulla takapihalla!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Limet onkin eri juttu, niistä tykkään ihan hullun lailla. Tosin leikkokukkina :)

   Poista
 4. Tykkään kanssa kovasti särkyneestäsydämestä! Mun kasvin kukinta on vielä himpun verran vaiheessa oleva.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Katselin eilen omaani ja ihmettelin, että miksi nuokkuu. Kuiva oli, pitäisi varmaan kastella jokus! :D

   Poista
 5. Hih, hauska tuo miehesi kommentti :)

  Särkyneen sydämen minäkin haluan ehdottomasti se ja pionit ovat suosikkejani!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Pieni pionin alku on minulla myös rivarin pihalla. Ei ole vielä ehtinyt kukkia kertaakaan. Ostin sen Pionien koti-puutarhalta pari vuotta sitten.
   Mummun pioni kukoistaa Maalla, ne on aivan ihania!

   Poista
 6. Siskoseni, keltaisia kukkia - no way :) No, ne muutama saa olla, mitä edellinen on istuttanut, mutta yhtään omaa hankintaa ei ole, ei tule.
  Orvokkiähky on täälläkin, mutta pakko oli taas heti oitis jokunen laittaa, kun sattuvat olemaan niitä ekoja joita voi ulos heti huhti/toukokuussa tuupata :D

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Mulla on sama dilemma, olemassa olevat saa kyllä olla. Oletko ajatellut, että lähes kaikki keväällä aikaisin kukkivat ovat keltaisia? Jos ei lasketa sipulikukkia, pelkät perennat.
   Kultapallo on ainoa, jonka sulatan. Se on niin suloinen hujoppi. :)

   Sehän niissä orvokeissa aina viehättää, ekat kukkivat ja kestää hallaa. :)

   Poista
 7. Voi että miehet (=insinöörit)voi olla (= lähes kaikki)samanlaisia :) Minä pelkään aina kylmähiki otsalla kun meidän insinööri starttaa ruohonleikkurin, viimekesänä istutetun pionin ympärille viritettiin varmaan metrinkorkuinen aita ettei se aja sen yli! Eli ei se (kään) näe meidän kukkia:)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Insinööri tai ei, riittää että on mies. :)
   Even Töllillä kävi just noin, leikkuri leikkasi komeesti hartaudella vaalitun kukan maata myöden. :[

   Huomaiskohan ne sen, jos ei olisi kukkia? Ei luultavasti...

   Poista

Kiitos kommentistasi!