maanantai 6. tammikuuta 2014

Hullun hommaa


Loma teki tehtävänsä, enää ei pysty laiskottelemaan yhtään. Muutama päivä on tehty remppaa, mitäs muutakaan sitä joutilaana. Alakerran rapunalusvarasto on ollut Insinöörin heiniä, betoniseinien tasoitusta lähinnä. Sinne varastokoppiin ei mahdu kahta, niin pitipä sitten aloittaa uusi projekti.

Lähtötilanne oli tämä, tai no niin, lähes lähtötilanne:



Alakertaan menevät raput ovat tässä jo osittain raaputetut päällimmäisestä lakkakerroksesta.


Järkyttävän kuluneet ja järkyttävän rumat. Niinpä blogisti otti kuumailmapuhaltimen toiseen ja siiklin toiseen kauniseen käteen ja aloitti raaputuksen. Ja se puhalsi ja raaputti ja puhalsi ja raaputti 10 kpl porrasaskelmia puhtaaksi irtoavasta tummanruskesta lakasta.


Kuvassa on meneillään toiseksi viimeinen askelma. Välillä käytiin rautakaupassa, ihan kaikkea ei omista varastoista löytynyt...

Tällä hetkellä tilanne on tämä:


Seinät saivat valkaisun luottomaalilla (jota löytyy aina varastosta) ja rautakaupasta haetulla lakkakitillä tasoitettiin askelmat. Luottomaali on Lidlin valkoinen sisämaali. 
Täytyy nyt oikein kehua, että kuinka hyvä maali se on (tämä ei ole blogiyhteistyö ;). Jos koskaan mietitte, että kannattaisiko Lidlistä ostaa maalia, niin ehdottomasti kannattaa. Maali on lähes hajuton, erittäin peittävä, täysin matta ja kuivuu todella nopeaan. Vesiliukoista tietty. Hinta siinä on parasta, 11 litran purkki maksaa 16,95. Ostan aina kaksi kerralla. 



Insinöörikin ehti tasoittamisen välillä maalisudin varteen.



Työvaiheita on tehty jo monta. Portaat on siiklattu, tasoitettu ja hiottu. Seinät ja otsalaudat on maalattu kertaalleen. Käsijohteen pienat on hiottu. Vielä olisi vähän laittamista.

  1. Toinen kerros tasoitetta askelmiin ja hionta.
  2. Seinien ja otsalautojen maalaus toiseen kertaan.
  3. Käsijohteen alapuoli ja pienat maalattava ainakin kahteen kertaan.
  4. Askelmien pohjamaalaus, hionta ja pohjamaalaus toiseen kertaan.
  5. Askelmista poistettujen liukuesteiden korvaus jollain (poistetut olivat täysin käyttökelvottomat)  ja liukuesteiden asennus. Minkälaiset? Se on vielä hakusessa.
  6. Askelmien pintamaalaus ainakin kahteen kertaan, ehkä jopa kolmeen.
Sitten ne olis valmiit.




Niin paitsi, että niitä portaita on vielä 13 kpl lisää yläkertaan. Ja muutama pystypienakin. Alakerran rapussa niitä on 11 kpl, yläkertaan menevissä yhteensä 38 kpl. Niin ja suojakaiteessa vielä 12 kpl lisää. Ja yläkertaan menevien kierreportaiden alapuolikin pitää maalata, sekä metalli- että puuosat.

Hullun hommaa.


18 kommenttia:

  1. Eikä! Kirjoitin pitkän kommentin joka häipyi taivaan tuuliin. Olisiko niin, ettei tämä bloggaus oikein ota nyt onnistuakseen millään saralla :D
    Niin, siis, mietin tuossa kuvia katsellessa, että teillähän on muistaakseni niitä portaita ihan omiksi tarpeiksi, ja niin näyttää olevan! Teillä onkin oikein kunnon remppadraivi päällä.
    Hyvä tietää tuo Lidlin maali, näyttäisi olevan hinta-laatusuhden paikoillaan. En ole edes tiennyt, että myyvät maalejakin - näin lienee vain aina silloin tällöin?

    Mutta hei, oikein mukavaa kuluvaa vuotta!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. No voi, ärsyttää kyllä ihan vietävästi noiden kommenttien haihtuminen kun niin käy. Kauhukseni huomasin, että Villa Namullekin kävi köpelösti. Olipa tosi kiva kun laitoit uuden blogin. Vaikka en ole kommentoinutkaan viime aikoina (siis kenellekään, en vaan sulle) niin käyn kyllä aina lukemassa postauksesi. Klikkasin tietty heti uuteenkin blogiisi itseni lukijaksi.

      Lidlin maali on tosiaan kyllä hyvää ja halpaa. Töllin emäntä sen ekana bongasi, kun osti sitä Töllin valkaisuun. Sitä tosiaankin on vain silloin tällöin myynnissä. Viimeksi oli nyt viime viikolla. Edellisen kerran sitä oli viime kesänä, muistaakseni.

      Oikein hyvää loppuvuotta myös sinulle!

      Poista
  2. Rempassa on aina kova homma, mutta lopputulos palkitsee ihanasti. Lidlistä maalia? En ole onnistunut koskaan löytämään vaikka ihan kaikkea siellä valikoimissa on. Kiitti vinkistä ja remppatsempit!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jep, homma on kova. Erityisen kovalta se tuntuu, kun remppa kestää ja jatkuu aina vaan. Alakerrasta on tullut jo melkein painajainen, kun ei millään enää huvittaisi. Viime keväänä tuli ihan totaalinen hanskat tiskiin fiilis. Oltiin tekemättä yhtään mitään melko lailla puoli vuotta. Ei kai se muuten niin koville, mutta kun sitä ikiremppaa tehdään myös maalla...
      Kiitos tsempistä, sitä tarvitaan.

      Poista
  3. Tsempit sinne hullunhommaan ;)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitos Pirkko! Kirittäjiä kaivataan kyllä. :)

      Poista
  4. Oi, siinäpä urakkaa, mutta kyllä se valmistuu, kun vaan jaksaa puurtaa....tsemppiä!
    ..........Onneksi meillä ei ole rappusia ;))

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Kiitä luojaasi porrattomuudesta! Ei vaan leikki sikseen, portaat oli yksi niistä "jutuista" joihin ihastuimme tätä asuntoa ostaessa. Koko ajan on tiedetty, että remppa on edessä joskus. Ehkä jopa yllätykseni itsellenikin se tuli eteen juuri nyt. ;D
      Tsempit otettu vastaan kiitollisena, kiitos!

      Poista
  5. Hahaa, meillon toi sama suunnitteilla. Ja mä ajattelin että se on aika pikkuhomma. Ääh!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Jos teillä ei ole kukaan ite-teki-ville laittanut lisäpintakerrosta (toi tummanruskea joku-lakka), niin pääsette helpommalla kuin me... Hullu olen, kun alakertakin vielä huutaa tekijäänsä. ;)

      Poista
    2. Joo, ei oo onneks. Ja muutenkin lakka on jo puhki kulunut. Meillä noi metalliosat on kamalan likaisen vihreään vivahtavat ja veetuttanut mua alusta lähtien. Ei tosin tarpeeksi, että niille olis tullut jotain tehtyä. Mutta pakko mainita, että portaat oli meilläkin se juttu, kun tätä kämppää käytiin katsomassa. Että kiitos vaan raput, kiroan teidät ;)

      Poista
    3. Meillä ne on ilmeisesti maalattu joskus toiseen kertaan, kun hioessa jossain kohdissa pilkahtaa jotain vihertävää...
      Löysin muuten vaihtoehdon betoluxille, vesiohenteisen ja nopsaan kuivuvan. Coloria maalit voi sävyttää samoilla vareillä kuin yhden suuren maalitehtaan maalit. :)

      Poista
  6. Heh, kokemuksesta sanoisin että otsikko meni aika nappiin ;D En voi muuta kuin ottaa syvästi osaa! Vaikka varmasti on tulossa hieno lopputulos :)

    Ihan tuntuu selkäkipuna, kun ajattelen meidän ylä- sekä alakerran portaille tekemääni vastaavaa projektia… Ainakin näyttää siltä, ettet tehnyt lakkakitin kanssa samaa munaa kuin minä. Vetelin sitä nimittäin aikas reilusti, eikä se tietenkään meinannut hioutua sitten niin millään. Argh.

    Meillä laitettiin liukuesteiksi metalliset askellistat. Havainnekuvia niistä esim. tuolla: http://saaristohuvila.wordpress.com/2013/02/24/portaiden-maalaus-ja-alatilan-hyotykaytto/ On olleet erittäin hyvät ja toimivat täyskiiltävän ja liukkaan maalin kaverina.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Olen jo ihaillut teidän rappuja, ne ovat todella hienot! Ihan kuin koko teidän talokin, ihan mielettömän kaunis. Teette hyvällä maulla remppaanne, tykkään kovasti.

      Metallisia liukuesteitä on mietitty meilläkin, mutta toistaiseksi emme ainakaan vielä ole niistä hirmu innostuneita. Portaissa on alunperin ollut sellainen kuminen uralista ja rappuihin on jyrsitty sille valmis ura. Tää on 50-luvun rivari ja jotenkin siihen ei käy tuo metallinen. Ei me mitenkään aikakausiuskollisia olla rempassa oltu, mut siltikin... ja onhan ne aika kalliitkin. Sitä paitsi, portaiden etulista on askelmasta pyöristetty ja tykkäisin jos se sellaiseksi jäisi.

      Alkuperäinen ajatus oli, että portaat maalataan harmaalla betoluxilla, metalliosat (siis pienat ja yläkerran rapun tukiosat) ja "betoni-otsalaudat" alakerran rapuissa valkoisella. Käsijohteet ovat edelleen nuo vanhat mustat ja liukuesteeksi uusi musta kumiuralista. Suunnitelma natsaisi eniten siihen, miltä sen haluaisin näyttävän. Nyt vaan on niin, että sellaista uralistaa ei tunnu löytyvän mistään. Kaiken kukkuraksi tajusin vasta rappuja rapsutellessa, että askelmien etulistat ovatkin tammea ja loput mäntyä. Mäntyportaan maalaus ei ole paha ollenkaan, mutta nyt jäin miettimään tuota tammilistaa... Tykkäisin jotenkin jättää tuon tammilistan puhdistettuna ja ehkä öljyttynä askelmiin, mutta se ei missään nimessä sovi harmaan betoluxin kanssa, valkoisen ehkä korkeintaan. Mut korkeakiiltoinen maalattu porras ja siihen tammilista, kuullostaa rumalta, jaiks.

      Onneksi en ehtinyt eilen ostaa jo betoluxia, oli nimittäin hippasen lähellä. Keskityn nyt toistaiseksi hiontaan ja metalliosoien käsittelyyn. Täytyy vähän laittaa mietintämyssyyn haudottavaa noista askelmista vielä. Huoh, oma visio menee AINA nutulleen tän vanhan kanssa, kun asunnolla on omakin mieli, höh. Tai ainakin lähes aina. ;D

      Poista
  7. No nyt täytyy sanoa että eip käy katteeks!
    Mutta onhan se hyvä ettei käy aika pitkäksi eikä tekeminen lopu :D

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Eikä kannattaskaan, kuten sanoin, hullun hommaa.

      Tais käydä niin, että kamelin selkä katkes siihen, kun tulee rampattua tuolla alakerrassa saunassa. Aiemminhan se oli vain varasto/verstas käytössä. Nyt kun siellä saunassa kerran käy monesti viikossa, niin joka kerta ärsyttää noi rumat raput.

      Yläkerran raput on sen verran paremmassa kunnossa, että ne häiritse niin pahasti. Ne vaan oli pakko ottaa samaan syssyyn. Tiedäthän, että p***ka valuu aina alaspäin. Niin se tekee hiontapöly ja maaliroiskeetkin, pahus. :)

      Poista
  8. täysin hullua puuhaa, mutta lopulta kaiken sen vaivan arvoista, eikö?! Eihän sitä muuten viitsisi tehdä...!

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Toivotaan ainakin, että on! Aattele jos portaista tuleekin ihan susia, hui!

      Poista

Kiitos kommentistasi!