sunnuntai 3. marraskuuta 2013

Löylyn lyömät, se on valmis!Iisakin kirkkoa rakennettiin kauan. Melkein samalta tuntui meidän saunan teko rivarin alakertaan. Se on nyt valmis. En oikeastaan ole lakannut hymyilemastä lauantai-illan jälkeen. Eilen otettiin ekat löylyt ja kylläpä se tuntui hyvältä. Jotenkin ihan käsittämätöntä, että teimme yhdessä Insinöörin kanssa kaikki työt betonivalun ja harkkoseinien muurauksen jälkeen. Kuvakavalkadi uudesta valmiista saunastamme, olkaa hyvä!


 Löylyhuoneen valaistus on kaksiosainen. Selkänojan takana on ledivalot ja lauteiden alla on tavallinen halogeenihehkulamppu, joka on himmennettävä.Matalan kattokorkeuden takia jouduimme tekemään paljon kotelointeja. Ilmanvaihtoventtiilikin oli pakko koteloida, kun se tuli seinästä vähän liikaa ulos. IV-putkien sovittaminen vanhoihin mataliin tiloihin oli haastavaa.Seinät on käsitelty valkoisella Sauna-Supilla ja lauteet on lämpökäsiteltyä haapaa. Istuin ja alalaude ovat molemmat valmiina ostetut, mutta Insinööri muokkasi niitä. Selkänoja, niskatuki ja väliritilä ovat itse tehtyjä. Kuva on otettu salamalla, värit näkyy vähän paremmin. Vasemmassa reunassa näkyy kaide, joka tiikkiä.


Alalaude jatkuu seinään asti kiukaan vieressä. Valkoinen kiuas ja valkoiset kivet saivat taakseen
tumman musta-harmaan laatan. Se korostaa saunan valkoisuutta hyvin. Kuva on otettu salamalla, joten värit eivät ihan oikeasti näytä juuri tältä.

.Alalaudetta on pidennetty ja vasemmalla näkyy nousujakkara. se on itse tehty mittojen mukaan.Pesuhuoneessa suihkualueella on molemmilla puolilla istuimet vilvoitteluun ja jalkakylpyjen tekoa varten.Suihkun alueella oleva laatoitus on kohopintaista, se ei ole ollenkaan liukas.Pesuhuoneen katto on täynnä kotelointeja. Emme halunneet tehdä kokonaan alaslaskettua kattoa matalan huonekorkeuden takia. Se olisi luultavasti tuntunut ahdistavalta. Suihkun seinäkoteloinnit paitsi piilottaa vesiputket, niin myös mahdollistivat korkeamman suihkukorkeuden.


 Lempeä ja ylellinen suihku, tykkään kovasti. Suihkut ostettiin 50% alennuksesta nettikaupasta.


Suihkun kotelointi tehtiin näkyvältä puolelta marmorimosaiikilla ja sivut seinälaatalla. Kulmiin laitettiin listat.
 Kuva on otettu saunan ovelta. Vasemmalla on suihkut ja oikealta tullaan sisään pesutilaan. Alunperin tähän kohtaan piti tulla kylpyamme, mutta erinäisten rajoitusten vuoksi wc-tila oli pakko sovittaa pesuhuoneen yhteyteen. Seinällä oleva taulu on ostettu kirpparilta ja näkyvillä oleva piuha mittaa lattialämmitystä, joka kytkettiin eilen. Väliaikainen viritelmä siis. Kylpyhuonekaluste on malliryhmä, joka myytiin pilkkahinnalla ja wc-istuin on Bauhausin päivän tarjous -50% hinnasta.Kaaressa on ledivalaistus. Pesuhuoneessa on kaksi valokytkintä, toinen on yleisvalo ja toinen tunnelmavalaistus ledeillä. Kaari on ylös menevien kierreportaidenmuurattu seinä. Alun perin tässä oli suora tiilimuuraus väliseinänä, mutta purimme sen pois. Seinä tasoitettiin rouheaksi ja maalattiin valkoiseksi.
Kaaren alareunaan laitoimme mosaiikkilaatan, joka muoteilee kaaren epätasaista reunaa. Samaa laattaa laitetaan myös kodinhoitohuoneen seinään, kunhan se valmistuu ensin. Laatta on ostettu poistomyynnistä erittäin edullisesti. Kuvassa eri värejä ja pintoja ei niin hyvin näy, mutta osa mosaiikeista on helmiäistä, osa karheapintaista ja osa sileää. 

Käsienpesualtaan hana on ostettu kirpparilta. Matalan huonekorkeuden takia peilikaappi on melko alhaalla ja sen takia hanan on oltava mahdollisimman matala. Korkea käsisaippuapumppupullo pitää vaihtaan matalaan malliin. Nyt sitä on hiukan hankala käyttää. Se vaan sopi niin hyvin väreihin, että piti laittaa ihan sen takia! ;) Suihkuissa käytettyä marmorimosaiikkia laitettiin myös saunan ja sisääntulon ovien pieleen. Lattian madalluksen takia oven edessä on porras. Teimme sen samalla vaalealla laatalla, kuin suihkualueenkin. On ehkä helpompi hahmottaa myös ilman silmälaseja, että tilassa on porras alaspäin.Pieni löylysanko ja tervalta tuoksuva löylykauhat ovat molemmat ostettu ruokaostoksien yhteydestä Prismasta. Ihana tervan tuoksu tulee koko tilaan, käyn aina välillä nuuhkimassa ja fiilistelemässä ihan muuten vaan.Ovesta tullessa vasemmalla on kiukaan säädin ja naulakot pyyhkeille.Asunnon lämpöputket kulkee poikki tilan, taas yksi kotelointi lisää. Katon tekeminen oli yksi vaikeimmista ja eniten aikaa vievistä kohteista. Jokainen tukipuu, lauta, paneli ja lista on erikseen mitattu, sahattu, pintakäsitelty ja asennettu paikoilleen. 

Urakka oli melkoinen homma. Sitä tehtiin iltaisin ja viikonloppuisin pääasiassa helmi-toukokuussa keväällä. Kesälomaa pidettiin välillä ja viimeistelyremppa jatkui syys-lokakuun. Saunan tekoa suunniteltiin pitkään ja taloyhtiön lupaprosessit ym. viivästyttivät projektia. Se toisaalta mahdollisti sen, että pystyimme hankkimaan tarvikkeita ja materiaaleja pitkän ajanjakson aikana. Kiersimme poisto- ja alennusmyyntejä ja kun suunnitelmat olivat itsellä selvät, niin saimme suurimman osan hankittua erittäin edullisesti. Kompromissejäkin teimme jonkun verran. Esim. kylpyhuonekalusteen väri oli yksi sellainen, en ehkä olisi valinnut ruskeaa, mutta siinä hinta ratkaisi värin. Suhteessa ehkä kallein ostos oli marmorimosaiikki, mutta siihen halusimme valita itselle kaikkein mieluisimman vaihtoehdon. 

Olen erittäin tyytyväinen ja onnellinen lopputuloksesta. Seuraavaksi siirrytään pesuhuoneen oven toiselle puolelle jatkamaan remppaa, mutta nyt ainakin päästään välillä saunomaan!

18 kommenttia:

 1. Oi Wau! Näyttääpä upealta! Mielettömän hieno tuo kaariseinä. Ja kaikki muukin. Paljon onnea onnistuneesta urakasta ja hyviä löylyjä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Voi kiitos! Kaariseinä on lähes kaikkien paikalla kävijöidenkin suosikki, kuten myös meidän mielestä.

   Poista
 2. Vastaukset
  1. Kiitos, homma jatkuu kodinhoitohuoneen kimpussa.

   Poista
 3. Jos se vähän kestikin niin nyt varmasti maistuu löylyt makoisalta :)
  Mä tykkään tuosta kylpytilan lattiasta , kiva kun siinä on kontrastia !
  Että ei muuta kuin mukavia saunomisia, taitaa kohta lämmetä taas....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Juupa juu, sauna on lämmennyt melkein joka toinen päivä. :D Lattiaan olemme myös me kovin tyytyväisiä ja parasta siinä on se, että se ei ole liukas.

   Poista
 4. Oi miten ihana!! Onnea onnea uudesta saunasta ja suihkutilasta. Kyllä nyt teidän kelpaa!

  VastaaPoista
 5. Täällä ruudun toisella puolella henkäilen ihastuksesta! Tosi hienosti onnistunut kylpyhuoneremppa, kaikki näytti tosi harmoniselta, mutta kuitenkin mielenkiintoiselta, varsinkin valaistusratkaisut. Ja se kaariseinä on upea! Huomaa, että jokainen yksityiskohta on mietitty huolella. Samalla sain tästä itsekin virikkeitä ja innostusta, koska meillä on myös jossain edessä kylpytilojen remontointi. Asutaan vanhassa talossa ja tuo koteloiminen on meillekin tosi tuttua puuhaa... Ensin otti päähän, että jokaisessa tilassa on kaikkia ihmeellisiä ulokkeita ja kulmia, mutta nyt niihin on tottunut ja joissakin tapauksissa kotelointeja korostamalla voi aikaan saada hienonkin yksityiskohdan. Nauttikaahan löylyistä! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, valaistus on Insinöörin käsialaa. Erityisen kaunis on saunasta käsin katsella kaaren led-valoja, kun yleisvalo on sammutettu. Haaveilen vielä siitä, että voisin kylpeä kynttilän valossa. Lyhdyt on jo ostettu, mutta sijoituspaikkoja vielä mietin.
   Itse asiassa tuo kotelointi tuo tilaan vielä yhden lisämausteen, melkein kuin olisi yksi sistuselementti lisää. Suihkun viereisillä penkeillä kun istuu ja ihmettelee, niin väkisinkin katse hakeutuu katon linjoihin. Haastavin ja vaativin homma, mutta lopputulos on kyllä hyvä. :)

   Poista
 6. Onnea uudelle saunalla ja leppeitä löylyjä! On todella kaunis sauna ja harkitut yksityiskohdat ovat onnistuneet. Kiva se pyöreä muuri, oikein hyvä ratkaisu sekin.
  Ihan vaan satuin tänne tupsahtamaan, mielenkiinnolla pysähdyinkin lukemaan saunatarinan ja olihan sitä kommentoitavakin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos ja kiva kun poikkesit ja kommentoit. Kaaren viereen piti tulla kylpyamme ja olisi ollut ihan luksusta nauttia siitä vaahtokylvyssä, mut näillä nyt mennään.

   Poista
 7. Hyvää kannatti odottaa!!
  Kaunis kokonaisuus - ja kaareva seinä on se kiva "katseenkiinnittäjä", joka tekee tästä ihan speciaalin!!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Paula, kyllä sitä odotettiinkin. Ikuisuusprojektilta se välillä tuntui. :)

   Poista
 8. Hitaasti hyvää tulee! Nätti on, kyllä tuolla kelpaa kylpeä - ja fiilistellä.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Tiina, olen vakaasti samaa mieltä hitaudesta. Matkan varrella tehtiin monta juttua toisin, kun alunperin mietittiin. Väitän, että parempi tuli, heh.

   Poista
 9. Siis ihan älyttömän hienon näkönen! Onko toi kiuas oikeesti valkonen?! Ison työn ootte molemmat tehny, tapu-tapu. ;) Mä en malta oottaa, että pääsis kans remppaan omaa kämppää. Vuosi tarvii kärvistellä, että opiskelut loppuu ja sitten voi aatella omaa tupaa. :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiuas on valkoinen, mustiin pukeutuva Insinöörinkin suureksi hämmästykseksi. Ei vaankaan, päätettiin jo alkuvaiheessa, että tehdään siitä valkoinen versio. Maalla on jo se mustunut, nokinen ja tumma sauna, joten sitä ei kaivattu enää kaupunkikotiin.
   Olipa hauska törmätä silloin taannoin ja kiva oli kuulla, että sulla menee hyvin. Vuosi on lyhyt aika, ainakin jälkikäteen katsellessa. Tsemppiä opintoihin!

   Poista

Kiitos kommentistasi!