keskiviikko 6. kesäkuuta 2012
Nokkossoppaa
Viikonlopun aherruksen lomassa tehtiin myös hyvää ruokaa. Olen jo pitkään halunnut kokeilla nokkossoppaa, mutta laiskuuttani en ole sitä aiemmin tehnyt. Nokkonenhan kuuluu sarjaan "ilmaista-superfoodia-pihalta". Nokkosen terveysvaikutukset ovat olleet tiedossa jo antiikin ajoista lähtien ja nykypäivän tutkimusten mukaan se on mm. arvokas c-vitamiinin lähde. Voit lukea asiasta lisää vaikka tästä artikkelista.
Nokkosia kerätessä, huuhdellessa, ryöpätessä jne. tuli kyllä mieleen, että työllä sinun pitää soppasi ansaitseman. Matkasta unohtuneet kumikäsineet olivat sievästi kotona tiskipöydällä ja työrukkaset ei toimineet kuin kerätessä. Sormia poltellessa tuli myös mieleeni, että pakastepinaatti maksaa marketissa euron pussi...
No, se ehkä olisi liikaa vaadittu, että ilmainen superfood olisi vielä kaiken lisäksi myös vaivatonta.
Jostain tv-ohjelmasta bongasin, että kananmunat voi kypsentää myös tuorekelmupussissa. Sitäkin piti kokeilla. Lopputulos ei ollut kaunista katsottavaa ja ihan oikeasti en ymmärtänyt, että miksi pitää tehdä helpoista asioista vaikeita. Saman olisi ajanut kuorineen keitetty muna. Tulipahan kokeiltua nyt sitäkin.
Oletteko koskaan yrittäneet kuvata nokkossoppaa, jossa on epämääräinen munaklöntti keskellä? Joo, voin kertoa, että ei kannata. Mutta soppa oli hyvää, sitä kannattaa kokeilla!
Alkupalana oli ruisleipäbruschetta, jonka päällä oli metsäsienisalaattia, nam. Toisena päivänä söimme herkkutattirisottoa, joten "ilmaista" ruokaa oli joka aterialla. :)
Huumaavan tuoksuisen kielokimpun kera innostan teitäkin kokeilemaan ilmaista ruokaa pihalta. Olen ihan hurahtanut Sami Tallbergin kirjaan Villiyrtit! Huomasin juuri, että syvästi vihaamani vuohenputket ja kaikkialle leviävät koiranputket ovat herkullista syötävää, kuten myös maitohorsma. Seuraavan kerran kun kitket kukkapenkkiäsi ja mietit, että mihin nämäkin rikkaruohot laitan, niin syö ne! ;D
Mukavaa keskiviikkoa kaikille!
Tilaa:
Lähetä kommentteja (Atom)
Nokkossopan resepti ei jostain syystä saa vatsaa kurnimaan :D
VastaaPoistaMutta nostan hattua Sulle!
Ps. sattuiks kurkkuun kun nielasi? :))
Vieläkin puhuminen tekee kipeää! ;D
PoistaNo ei vaineskaan, pinaattikeitolta maistui.
Teitkö sen nokkossopan samoin kun pinaatistakin tehdään? Onko maku samantapainen? Noteerasin myös sen erilaisen kananmunan keittämisjutun telkkarista, tais olla joku ruottalainen puutarhaohjelma. Sienisalaatti on mun himoruokaa! :)
VastaaPoistaItseasiassa Eve teki sopan pohjan, minä esityöt. Mut juu tehtiin, just samanlaisesti kuin pinaattikeitto. Vähän vaan tuunattiin makuja mm. tuorejuustoa lopuksi.
PoistaSe oli juurikin se sama ohjelma, siitä sain kimmokkeen tuohon nokkossoppaankin, vihdoista viimein. :)
Sienisalaatti on kyllä hyvää, mä vaan kammoan raakaa sipulia...sitä ei saa olla liikaa. :)
Hmm, hinojahan nuo kuvat ovat, melkein alkoi tekemään mieli maistaa tai no ei, huomaan olevani todella ruokarajoitteinen :( Mutta kieloja tuollainen määrä, ne on ihania. Mulla pari kukkii perennapenkin takimmaisessa nurkassa piilossa...
VastaaPoistaOmia rajoja on välillä hyvä tuuletella. Olen koko kevään venytellyt omiani, poika syö kasvisruokaa (josta kyllä minäkin pidän kovasti) ja hänelle piti keksiä monipuolista ja ravitsevaa ruokaa leikkauksien jälkeen. Uusia juttuja tuli kokeiltua oikein urakalla ja osa niistä kyllä jäi ihan omaankin ruokavalioon pysyvästi.
PoistaKuten tämäkin soppa! :)
Itse en ole nokkossoppaa tehnyt mutta äitini tekemänä olen syönyt ja namiahan tuo oli...Muistankohan mä omiani vai olenko nähnyt unta mutta mulla olis sellanen mielikuva että nokkosvedellä hätistellään myös jotain puutarhan haitallisia öttiäisiä,samoin kuin hiuksille kuulema tekee hyvää tuo samainen nokkosvesi,monikäyttöinen vaikkakin pisteliäs kasvi siis taitaa olla kyseessä:)
VastaaPoistaTop chefissä ainakin noita uppiksia tehtiin,oliskohan ollut Skagen Benedic-voikkariin ja joku sai kauheat moitteet kun ei onnistunut,kuuluu kuulema ihan perustaitoihin,joten huippukokki ainesta siis siellä suunnalla;)
Mukavaa keskiviikkoa sullekin<3
Oikeassa olet Kirsi, nokkosta käytetään myös ainakin lannoitteeksi kasvukaudella. Tuon linkkaamani artekkelin mukaan sitä käytetään ihan mihin vaan! :)
PoistaJa Master chefissäkin tehtiin, nyt muista senkin. Eve on huipumpi kokki, mut mullakin taipuu... ;D;D
Ostin kehumasi villiyrttikirjan pari vuotta sitten äitille lahjaksi, ja luen sitä aina itse kun olen vanhempieni luona käymässä. Hyvin kiinnostava kirja! Vuohenputki on salaatissa hirmu hyvää, ja sitä tosiaankaan ei tarvitse liikaa etsiskellä.
VastaaPoistaMinäkin sain kirjan lahjaksi viime elokuussa ja nyt vasta olen perehtynyt tarkemmin sisältöön ja aivan innoissani olen. :)
PoistaPidän muuten todella paljon blogistasi, pitsit viehättää kovasti myös minua. Kiva kun poikkesit ja laitoit kommentin!
Eilen just tehtiin K:n kanssa pinaattikeittoa ja selitin, että nokkosistakin tämän sais. Mutta onhan tuossa kieltämättä muutama vaihe enemmän jos kerää nokkoset kuin jos heittää pakastepinaatit kattilaan.
VastaaPoistaOlen aina pitänyt kovasti pinaattikeitosta, nokkossoppa on vaan vielä terveellisempi vaihtoehto.
PoistaVai onko pinaattikeitto terveellistä?!? :D
Tekisi mieli kerätä nokkosta pakkaseen, mutta kun ei ole sitä pakastinta...
Jumankekka, mulla on jätesäkillinen...syötävää????
VastaaPoistaKomposti ei vedä, ajattelin salakuljettaa johonkin, mutta että köökin puolelle....nokkossoppa ON kyllä hyvää!
No ihan samalla tavalla ajattelin minäkin, järjetön määrä syötävää ympärillä. Eve opetti mulle rikkaruohoperunat muutama vuosi sitten (taisi olla strömsöön ohje alunperin) ja niihin tulee siankärsämön nuoria lehtiä ja vesiheinää (= pihatähtimö). Myös ne molemmat mainitaan Tallbergin kirjassa. Ihan hullua, ettei nykyajan immeiset tiedä, että mitä voi pihalta syödä. Syötäviä kasveja, villiyrttejä siis, on ihan älyttömän paljon tarjolla...
PoistaOn se vaan niin, ettei sitä ravinteliin kannata mennä, ku kotona (tai jopa Töllillä) saa parempaa. ;D
VastaaPoistaMä tuun aina teille ravinteliin! ;D
PoistaJoko sait mäkimeiramin ja lipstikan kotiin? :o
Nokkossoppaa pitäisi kyllä tehdä!
VastaaPoistaKannattaa ehdottomasti kokeilla, siitä tulee niin luomu-hyväihminen-eko-järkeväemäntä-olo ja lisäksi se on vielä hyvääkin. ;D
PoistaHerätti muistoja tämä! Lapsuudenkotini talon vintillä asui Taimi, varsin eksentrinen iäkkäämpi neiti-ihminen, hän keräsi koko alkukesän voikukanlehtiä, taisi kuivata talven tarpeisiin. :o)
VastaaPoistaNo voihan Taimi. Eipä olisi hullumpaa olla eksentrinen mummo tulevaisuudessa. Vois tehdä ihan mitä vaan ja kukaan ei ihmettelisi mitään. :D
PoistaVoihan olla, että Taimi teki voikukkaviiniä, hui! Paitsi, että mun mielestä niitä tehdään kukista. En kyllä ole varma...
Olin just lähdössä poimimaan sekä nokkosia että kieloja, mutta taivaan portit aukenivat ja kastelivat minut jo alkumetreillä. Täytyy odotella... Miten muuten valmistat tuon metsäsienisalaatin? Sieniä kun vielä on, ja kohta alkaa saada uusia.
VastaaPoistaLissu, Eve teki (ja tekee) sienisalaatin, en minä. Perusohje on että, suolasienet liotetaan, hakataan pieneksi sipulin kanssa ja kermaviiliä joukkoon. Äitini taas tekee sien'hepsan (siirtokarjalaisten murteella) kuohukermaan. :)
PoistaMäkin oon tota samaista soppaa haaveillu tekeväni, täyty ottaa vaan itseään niskasta ;) toi kirja alko kiinnostamaan täytyykin etsiä se kirjastosta ! Voi mä en oo viel ehtiny kieloja etsimään, niiden tuoksu on niin ihana :)
VastaaPoistaIloa ja aurinkoa viikkoosi ♥
Kiitos Riitta! Suosittelen kokeilua. kuten jo aikaisemminkin sanoin, maku on hyvä, mutta voi sitä kätevän emännän iloa, kun nyhjää tyhjästä ruokaa perheelle! ;D;D
PoistaTäällä myös yksi villiyrttihurahtanut :) Tokihan sitä aina välillä joutuu itelleen päätä pyöritteleen, kun silmät kiiluen katselee rikkaruohoja pitkin reittejään. Mutta onko mitään terveellisempää ja luonnollisinta sitten kuitenkaan!
VastaaPoistaHeissan Peppiina ja kiva kun poikkesit. Olen ihan pyörällä päästäni noista villiyrteistä, jotenkin on niin tuhottoman vaikeaa mieltää, että rikkaruohoja voi syödä. Että ihminen voikin olla näin vieraantunut luonnosta... :)
Poista